Nallıhan Kuş Cenneti-ankara'dan toplanan kuş tüylerinde bazı ağır metallerin saptanması
Determination of some heavy metals in bird feathers collected from Nallıhan Bird Sanctuary-Ankara
  1. Tez No: 216427
  2. Yazar: GÖNÜL ARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER AYAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Nallıhan Kuş Cenneti, ağır metaller, gri balıkçıl (Ardea cinerea), küçük akbalıkçıl (Egretta garzetta), gece balıkçılı (Nycticorax nycticorax), Nallıhan Bird Sanctuary, heavy metal, Grey heron (Ardea cinerea), Little egret (Egretta garzetta), Night heron (Nycticorax nycticorax)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, ağır metal kontaminasyonunu saptamak için 2006 üreme döneminde Nallıhan Kuş Cenneti-Ankara'da küçük akbalıkçıl (Egretta garzetta), gri balıkçıl (Ardea cinerea) ve gece balıkçılları (Nycticorax nycticorax) ?biyo-gösterge türler? olarak seçilmiştir. Bu balıkçılların ergin ve yavrularından tüy örnekleri toplanmış ve farklı tüy örneklerinde (EBT: Ergin Birincil Uçma Tüyü; EİT: Ergin İkincil Uçma Tüyü; EÖT: Ergin Örtü Tüyü; YÖT: Yavru Örtü Tüyü) kadmiyum(Cd), kurşun(Pb), bakır(Cu) ve krom(Cr) düzeyleri ve birikim oranları araştırılmıştır. Her 3 balıkçıl türüne ait tüylerde, metaller için YÖT'nin en yüksek ağır metal derişimine sahip olduğu bulunmuştur. Yavru örtü tüylerinde saptanan en yüksek ortalama kalıntı düzeyleri, küçük akbalıkçılda 3,70 mg/kg Cd, gri balıkçılda 12,36 mg/kg Pb, küçük akbalıkçılda 14.82 mg/kg Cu ve gri balıkçılda 0,1 mg/kg Cr olarak bulunmuştur. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, bütün tüy örneklerinde kalıntı düzeyleri genel olarak Cu>Pb>Cd>Cr şeklindedir. Pb ve Cu birikim oranlarının Cd ve Cr'a göre daha yüksek olduğu da hesaplanmıştır. Ayrıca, balıkçıl türleri arasında, gri balıkçıllardaki birikim oranı (41) ve küçük akbalıkçıllardaki birikim oranının (43), gece balıkçıllarındaki birikim oranına (25) göre daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, during 2006 breeding season, little egret (Egretta garzetta), night heron (Nycticorax nycticorax) and grey heron (Ardea cinerea) as ?bio-indicator species? have been choosen to find out heavy metal contamination in Nallıhan Bird Sanctuary-Ankara. The feather samples from different parts of the bodies of adult and juvenile herons were collected (APF:Adult Primary Wing Feather; ASF:Adult Secondary Wing Feather; ACF:Adult Cover Feather; JCF: Juvenile Cover Feather) and accumulation ratios and levels of cadmium (Cd), lead (Pb), copper (Cu) and crom (Cr) in feathers were examined. Among the feathers belong to all these heron species, the highest heavy metal contamination was found in juvenil cover feathers (JCF). The highest average residue amount in feathers were 3,70 mg/kg Cd in JCF of little egret, 12,36 mg/kg Pb in JCF of grey heron, 14.82 mg/kg Cu in JCF of little egret and 0,1 mg/kg Cr in JCF of grey heron . When we evaluated the findings, concentrations in feathers increased in the order Cu>Pb>Cd>Cr. Accumulation ratios of Pb and Cu were higher than of Cd and Cr. Addditionally metal accumulation ratios in grey heron feathers (41) and little egret feathers (43) were higher than night herons feathers (25).