İnsektisit direncinin karasinek, Musca domestica L. (Diptera:Muscidae)'nın uyumsal özellikleri üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of effects of insecticide resistance on fitness characteristics of housefly, Musca domestica L. (Diptera:Muscidae)
  1. Tez No: 216464
  2. Yazar: ARDA CEM KUYUCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELİM SÜALP ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Karasinek, Musca domestica, insektisit direnci, uyum, Diptera, duyarlı göçü, organofosfat, pyrethroid, hayat tablosu, House fly, Musca domestica, insecticide resistance, fitness, Diptera, susceptible migration, organophosphate, pyrethroid, life table
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, dirençli ve duyarlı karasinek soylarının uyumsal özelliklerinde meydana gelen değişimler ile duyarlı birey göçünün direnç frekansını düşürmedeki ve uyumsal özellikler üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Gaziantep populasyonu (GS), beş kuşak boyunca Fenitrothion ve Deltamethrin'e karşı dirençlendirilerek Fenitrothion'a dirençli (GFR) ve Deltamethrin'e dirençli (GDR) populasyonlar elde edilmiştir. Elde edilen GFR ve GDR populasyonlarına, GS populasyonundan %50 oranında duyarlı birey göçü sağlanarak GFG1 ve GDG1 populasyonları oluşturulmuştur. Bir sonraki kuşaklarında bu populasyonlara da GS populasyonundan %50 oranında duyarlı birey göçü sağlanarak, GFG2 ve GDG2 populasyonları oluşturulmuştur. Direnç gelişimini belirlemek için tüm populasyonlara direnç testleri yapılmış, uyumsal özelliklerdeki değişimleri gözlemlemek amacıyla populasyonların hayat tablosu düzenlenmiştir. Dirençli populasyonlara duyarlı birey göçünün hem Fenitrothion hem de Deltamethrin direncini düşürmede etkili olduğu tespit edilmiş, GFR ve GDR populasyonlarının uyumsal özelliklerinin GS populasyonuna göre düşük olduğu belirlenmiştir. GFG1 ve GDG1 populasyonlarında uyum parametreleri, GFR ve GDR populasyonlarına göre düşüş göstermiş, ancak GFG2 ve GDG2 populasyonlarında tekrar artmıştır. Sonuçta insektisit direncinin incelenen populasyonlarda uyum üzerinde etkili olduğu belirlenmiş, aynı zamanda duyarlı birey göçünün insektisit direncini belirgin olarak düşürmenin yanı sıra populasyonların uyumsal özellikleri üzerinde de etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated the changes in the fitness characteristics of resistant and susceptible houseflies and the effects of susceptible individual migration on decreasing the frequency of resistance and fitness characteristics. For five generations, by increasing the resistance level of Gaziantep population (GS) we obtained Fenitrothion resistant (GFR) and Deltamethrin resistant (GDR) populations. Then we acquired GFG1 and GDG1 populations by susceptible individual migration at the rate of 50% from GS population to the GFR and GDR populations. In the next step we obtained GFG2 and GDG2 populations by susceptible individual migration at the rate of 50% from GS population to the GFG1 and GDG1 populations. To determine the development of resistance, resistance analysis was made for each population. To observe the changes in the fitness characteristics, life tables were constructed for each population. We determined that susceptible individual migration was effective on decreasing the resistance against both Fenitrothion and Deltamethrin. GFR and GDR populations had decreased fitness characterisitics compared to GS population. Fitness characteristics of GFG1 and GDG1 populations decreased compared to GFR and GDR populations, but increased again in GFG2 and GDG2 populations. In the conclusion we determined that insecticide resistance was effective on fitness of populations which were investigated. On the other hand we showed that susceptible individual migration had significant affect on both fitness and decreasing the level of resistance.