Karasinek Musca domestica L. (Diptera:Muscidae)'da insektisitlere karşı direnç düzeyinin tespiti ve alana özgü direnç yönetimi
Determination of the resistance level against insecticides of housefly, Musca domestica L. (Diptera:Muscidae) and area specific resistance management
- Tez No: 130977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM SUALP ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Karasinek, Musca domestica, Diptera, Muscidae, insektisit, pretroid, organofosfat, insektisit direnci, morfometri, duyarlı göçü, Housefly, Musca domestica, Diptera, Muscidae, insecticide, pyrethroid, organophosphate, insecticide resistance, morphometry, susceptible migration
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
KARASİNEK, MUSCA DOMESTICA L. (DIPTERA: MUSC1DAE)'DA İNSEKTİSİTLERE KARŞİ DİRENÇ DÜZEYİNİN TESPİTİ VE ALANA ÖZGÜ DİRENÇ YÖNETİMİ Muhammet Mustafa Akıner ÖZ Bu çalışmada, insektisitlere karşı çok hızlı ve yüksek oranda direnç geliştirebilen karasinek M. Domestica'nın ülkemizde yoğun insektisit kullanımının olduğu önemli tarım ve turizm alanlarında direnç seviyelerinin tespiti, direncin izlenmesi ve M. domestica populasyonlarının insektisit uygulamalarından nasıl etkilendiği araştırılmıştır. İlkbahar döneminde en yüksek dirençlilik değerlerine Antalya, İzmir ve Şanlıurfa populasyonları dişilerinin sahip oldukları görülürken, aynı dönemde tüm populasyonlara ait erkeklerin özellikle Deltamethrin, Cypermethrin ve Permethrin'e karşı yüksek direnç değerlerine sahip oldukları tespit edilmiştir. Sonbahar döneminde dirençlilik değerlerinin - Şanlıurfa populasyonu hariç- genelde düştüğü saptanmıştır. Direnç seviyesi ile morfometri arasında bir ilişkinin olmadığı, ancak morfolojik karakterler bakımından, istatistiksel olarak anlamlı olmasa da, bölgeler arasında farklılık tespit edilmiştir. Duyarlı erkek birey göçü sağlanan dirençli populasyonlarda, pretroid grubu insektisitlere karşı gözlenen direnç hızla düşerken, organofosfat grubu insektisitlere karşı gözlenen direnç ise dalgalanmalı bir düşüş göstermiş ve göçün direnç gelişimini ve hızını yavaşlatabilecek bir etken olduğu görülmüştür. İncelenen tüm alanların pretroid grubu insektisitlerin kullanımına karşı yüksek direnç riski taşıdığı ve pretroid direncinin alanlarda kalıcı hale geldiği saptanmıştır. Alanlarda bu insektisitlerin yoğun kullanımının sürmesi, maddi kayıpları ve çevresel kontaminasyonu arttırıcı etkiye neden olabilecektir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE RESISTANCE LEVEL AGAINST INSECTICIDES OF HOUSEFLY, MUSCA DOMESTICA L. (DIPTERA:MUSCIDAE) AND AREA SPECIFIC RESISTANCE MANAGEMENT Muhammet Mustafa Akiner ABSTRACT In this study resistance ratio of Musca domestica (which develops a rapid and high resistance against insecticides) was determined in tourist and agricultural regions of turkey where insecticide usage is highly intensive. Resistances of Musca domestica to insecticides in these regions were monitored and the effects of insecticide applications were examined. In spring, the highest resistance values were observed in females of Antalya, İzmir and Şanlıurfa populations. However in the same season males from all populations showed a high resistance to Deltamethrin, Cypermethrin and Permethrin. In autumn a general decrease was determined in the resistance levels except for Şanlıurfa populations. No relationship between resistance level and morphometry was observed. However, a difference among the regions in terms of morphological characters was determined but was non significantly. Although the resistance against pyrethroid group insecticides decreased rapidly in resistant populations in which susceptible male migration was carried out, resistance against organophosphate group insecticide showed a fluctuating decrease. It is obvious that the migration is a factor which can slow down the development and speed of resistance It was determined that housefly populations in the study areas had a high risk against usage of pyrethroid insecticides and pyrethroid resistance had become permanent in the study areas. Intensive application of these insecticides in the study areas may cause an increasing effect on cost and environmental contamination.