Topic map visualization
Konu haritaları gösterimi
  1. Tez No: 216485
  2. Yazar: KERZİBAN MUMCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATAKAN KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Konu Haritaları, Higraph, Konu Haritaları Gösterimi, KonuHaritalarında Tür Hiyerarsileri, Topic Maps (TM), Higraph, TM Visualization, TM Type Hierarchies
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde higraph modeli kullanılarak XTM yapısında olusturulan konuharitalarının gösterimini gerçeklestiren bir uygulama gelistirildi. Konu haritalarınıngösterimi ihtiyacı, konu haritalarını arastırma, inceleme ihtiyacından dogmustur.Gelistirdigimiz uygulama, kullanıcılara veri üzerinde kullanıslı islemler ve özet bilgilersunarak onların bir konu haritasını dolasmalarını saglar. Konu haritaları için higraphyapısı üzerinde çok katmanlı higraph veri modeli ve veri içerisinde tür hiyerarsisiolusturulmustur. Bu da bir konu haritasının degisik seviyelerdeki degisik sekillerdegösterimini saglar. Modelimizde konu haritaları higraph ile gösterilir. Konu haritaları;konular, konular arasındaki iliskiler, oluslar ve roller ve bunların tür hiyerarsilerindenolusur. Bu tezde bir konu haritasındaki dört temel verinin tür hiyerarsisi için dört farklıgösterim sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we developed a tool to visualize topic maps in XTM syntax usinghigraphs. The need for visualization has arisen from the need to explore Topic Maps(TM). Our tool allows users to visualize and navigate a topic map, provides usefuloperations on data, and presents summary information about data. A data model for TMcalled multilevel higraph based on higraphs, and type hierarchies are offered in thiswork, which allows different kinds of visualization of a topic map at different levels ofabstractions. In our model, a topic map can be represented by a higraph. TM contains aset of entities (topics, associations, roles and occurrences) and type hierarchies of theseentities. In this study, we present four kinds of views of a topic map each of whichdisplays type hierarchies of one entity.