Topic max explorer
Konu haritaları metinsel gösterimi
  1. Tez No: 216484
  2. Yazar: AYŞENUR ÖZBOYACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATAKAN KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Konu Haritaları, Konu Haritaları Gezgini, Tür Hiyerarşileri, Topic Maps, Topic Map Tool, Type Hierarchies
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, tür hiyerarşileri üzerine bina edilmiş bir konu haritası gezinti tekniği geliştirilmiştir.Tür hiyerarşisi aralarında üst-alt tür ilişkisi bulunan bir tür seti içerisindeki tür ve nesneleri bir ağaç hiyerarşisi halinde organize etmek demektir. Böyle bir hiyerarşi konu haritalarını gezinti ve anlama için basit ve tabi bir yol sağlar. Böyle bir hiyerarşi ile konu haritasını değişik düzeylerde gezmek mümkün olabilir. Bir konu haritasında şu nesneler vardır: konular, ilişkiler, roller ve geçtiği-yerler. Bu nesneler için 4 adet nesne tipi konu haritalari içinde tanımlanabilir: konu türleri, ilişki türleri, rol türleri ve geçtiği-yer türleri. Bu türleri kullanarak ilgili hiyerarşiler tanımlanır. Bu hierarşilerin iç düğümlerinde türler, yaprak düğümlerinde nesneler bulunur.Bu konu haritası bazındaki (genel düzey) hiyerarşilere ek olarak, tür bazında (ara düzey) ve nesne bazında (alt yada lokal düzey) hiyerarşiler de tanımlanmıştır. Bu hiyerarşilerde seçilen nesne ile ilgili tüm diğer bilgiler ayrı ayrı ara düzey yada lokal düzey hiyerarşileri olarak verilir. Bu konseptler bir konu haritası gezgini gerçekleştirilerek tekniğin pratiğe uygulanabilirliği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we have developed a text based topic map exploration technique based on type hierarchies. A type hierarchy is a hierarchical organization of a set of types with super/sub type relationships among them. This hierarchy provides a simple intuitive way to explore topic maps. The type hierarchy allows one to navigate easily in a topic map at different levels. A topic map contains the following entities: topics, associations, roles and occurrences. For each one of these entity types, we define four separate type hierarchies in a topic map, namely topic-type hierarchy, association-type hierarchy, role-type hierarchy, occurrence-type hierarchy. The inner nodes in these hierarchies are entities types, leaf nodes are entities or objects. We also define type-level (intermediate) entity hierarchies and object (local) level entity hierarchies for inner and leaf nodes in the 4 main (global or topic map) hierarchies to represent the set of entities related to a specific node in the form of a hierarchy itself. The concepts here are demonstrated with a prototype hierarchical topic map explorer written in Java.