Paramagnetic resonance studies on mn II) and fe (II,III) coordinated copmlex ferrates
Mn (II) ve fe (II,III) bağlantılı kompleks ferratlarda paramanyetik rezonans incelemeleri
  1. Tez No: 216508
  2. Yazar: EBRU SOYSAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SADIK GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EPR, kompleks oksitler, perovskite, ferrat, manganat
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
LiMnO2-LiGaO2 (% 2 mol Mn), La0.75Sr1.25MnO4-LaSrAlO4 (% 2 ve 4 mol Mn) katı çözeltileri içerisindeki degisken degerlikli Mn (II, III, IV) atomlarının ve LiFeO2-LiGaO2 (%5 mol Fe), LiFeO2-LiScO2 (%5 mol Fe), LaFeO3-LaGaO3 (%3 mol Fe) katı çözeltileri içerisindeki Fe atomlarının düsük sıcaklıkta manyetik karakterizasyonu, Elektron Paramanyetik Rezonans (EPR) teknigi ile çalısıldı. X-band (9.6-9.8 GHz) ölçümleri, 5-300 K sıcaklık aralıgında gerçeklestirildi. LiMnO2-LiGaO2 katı çözeltisi için, antiferromanyetik düzen sıcaklık sisteminde, 26, 51 ve 80 K civarında üç manyetik faz geçisi ve spin camsı davranısı gözlemlendi. Aynı ve farklı iyonlar arasındaki dipolar ve degis-tokus etkilesmeleri, kompleks tozların çizgi genislemesi ve absorbsiyon siddet karakteristigi üzerinde önemli rol oynar. La0.75Sr1.25MnO4-LaSrAlO4 katı çözeltisindeki Mn2+ iyonları için bozulmus oktahedral simetri belirlendi. Mn2+ iyonları için sıfır alan yarılma parametreleri, D = 490 Gauss (eksen simetrisi) ve E = 145 Gauss (ortorombik simetri), teorik heseplamalardan elde edildi. Mn2+ iyonlarının enerji seviyeleri arasındaki geçisler belirlendi. Farklı Mn konsantrasyonları için 67 K ve 105 K de manyetik faz geçisleri gözlendi. zinli geçislere ek olarak, 14 K in altında Mn4+ iyonundan gelen yasak geçis, DMS=2, gözlendi. Her iki kompleks oksit için, absorbsiyon siddeti, azalan sıcaktıkta Curie-Weiss davranısı gösterir. Ferrat yapıdaki LiFeO2-LiGaO2 katı çözeltisi için, 25 K ve 80 K arasında, paramanyetik yapıdan sapma gözlendi. Fe3+ içeren vi LiFeO2-LiScO2 için sıfır alan yarılma parametreleri teorik olarak A = 40 Gauss, D = 650 Gauss ve E = 80 Gauss bulundu ve ortorombik simetride paramanyetik kaynagın Fe3+ iyonu oldugu tespit edildi. Curie-Weiss davranısı, ferromanyetik etkilesmelerden dolayı 230..K üzerinde ve 100..K altında gözlenebilir. Perovskite yapıdaki LaFeO3-LaGaO3 katı çözeltisi küme yapısından ziyade polikristal yapıya sahiptir.
Özet (Çeviri)
Low temperature magnetic characterization on heterovalent Mn (II, III, IV) atoms including solid solutions of LiMnO2-LiGaO2 (2 mol % of Mn), La0.75Sr1.25MnO4- LaSrAlO4 (2 and 4 mol % of Mn) and Fe atoms including LiFeO2-LiGaO2 (5 mol % of Fe), LiFeO2-LiScO2 (5 mol % of Fe), LaFeO3-LaGaO3 (3 mol % of Fe) have been studied by Electron Paramagnetic Resonance (EPR) technique. The X-band (9.6-9.8 GHz) measurements have been performed in the temperature range of 5-300 K. The three magnetic phase transitions around 26, 51, 80 K and spin glass behavior are observed in the temperature regime of long range antiferromagnetic ordering for solid solution of LiMnO2-LiGaO2. Dipolar and exchange interactions between same and different ions play important role on line-broadening and absorption intensity characteristics of these complex powders. Mainly distorted octahedral symmetry has been determined for Mn2+ ions in the solid solution of La0.75Sr1.25MnO4-LaSrAlO4. The zero field splitting (ZFS) parameters, D = 490 Gauss due axial and E = 145 Gauss due orthorhombic terms have been obtained from theoretical calculations for Mn2+ ions. The transitions between corresponding energy levels have been specified for Mn2+ ions. Two iv magnetic phase transitions around 67 K and 105 K for two different concentrations of Mn have been observed. In addition to allowed transitions, the forbidden DMS=2