Synthesis of building blocks for dendritic macromolecules
Dendritik makromoleküllerin yapı taşlarının sentezi
  1. Tez No: 216509
  2. Yazar: YASEMİN DURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN TÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dendrimerler, Dendron, Yüksek Yapılı Monomerler, Monomerler, Makromoleküller, Dendrimers, Dendron, Highly Branched Monomers, Building blocks, Macromolecules
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalısmada, yeni yeni tanımlanmaya baslanmıs, yüksek derecede yapılanabilen, bazıözellikleriyle polimerlerden farklı bir makromolekül sınıfı olan dendrimerlere, yapı tasısentezi hedeflenmistir. Dendrimerler monomer denilen bu yapıtaslarının merkezdekimoleküle baglanmasıyle olusurlar. Çok çesitli yapı tasları ve merkez moleküller ile çok farklıyapıda dendrimerler sentezlemek mümkündür. Bu çalısmadaki yapı tasları 1,2-Dimethoxyethane (DME) varlıgında ve genel olarak amin bazlı olarak sentezlenmistir. Buyapı taslarının sentezinde kolaylıkla uygulanabilen bir yöntem benimsedik ve bu yöntemikullanarak pek çok yapıtası sentezlemeyi basardık. Sentezlenen yapı taslarını kromatografikyöntemleri kullanarak dogruladık.
Özet (Çeviri)
In this thesis, our aim is to synthesize monomers for dendrimers which are a new classof highly branched macromolecule, yet well defined and different from polymers.Dendrimers form when monomers connect to the molecule in the center. It is possible tosynthesize dendrimers by various monomers and center molecules. The monomers in thisstudy are synthesized in the presence of 1,2-Dimethoxyethane (DME) and mostly with aminebase. We choose a method which can be easily applied. By using this method we synthesizedseveral monomers or building blocks which are verified by using chromatographictechniques.