Synthesis and proton conductivity of model polymer triazole hybrid electrolytes
Model polimer triazol elektrolitlerin sentezi ve proton iletkenlikleri
- Tez No: 216510
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Alginik asit, 4-Triazol, polimer elektrolit, nemsiz proton iletkenlik, poli(vinilfosfonik asit), poli(2-akrilamido-2-metil?1-propan sülfonik asit), Alginic acid, 4-Triazole, polymer electrolyte, anhydrous proton conductivity, poly(vinylphosphonic acid), poly(2-acrylamido-2-methyl-1-propane sulfonic acid)
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Polimer elektrolit membran yakıt hücrelerine (PEMFC) olan ilgi kimyasal enerjiyi elektirik enerjisine dönüşümleri nedeniyle giderek artmaktadır. Bu bağlamda, yüksek proton iletken alternatif membranların geliştirilmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmada, 1H?1,2,4-triazol (Tri), değişik matrislerde proton solvent olarak kullanılmıştır. Üzerinde çalışılan bu farklı matrisler alginik asit (AL), polivinilfosfonik asit (PVPA) ve poli-2-akrilamido-2-metil?1-propan sülfonik asit (PAMPSA) olarak seçilmiştir. ALTrix, PVPATrix ve PAMPSATrix elektrolitleri incelenmiştir. Buradaki ?x?, polimer tekrar birimine karşılık gelen Tri'nin molar oranını ifade etmektedir. Polimer ve Tri arasındaki etkileşim FT-IR spektroskopi yardımıyla araştırılmıştır. Maddelerin termal sabitliklerini ve homojenliklerini incelemek için termal ağırlık analizi (TGA) ve diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) kullanılmıştır. Proton iletkenliği, Tri içeriğiyle artmaktadır ve ALTri 1,5, 100 oC sıcaklıkta 10?4 S/cm gibi maksimum bir iletkenlik göstermiştir. PVPATri1.5, 120 oC sıcaklıkta 2,3x10?3 S/cm lik maksimum nemsiz proton iletkenliği gösterirken, nemsiz PAMPSATri2'nin 140 oC deki maksimum proton iletkenliği 9,3x10?4 S/cm olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
Polymer electrolyte membrane fuel cells (PEMFC) have attracted remarkable interest due to conversion of chemical energy into electrical energy. In this context, the production of alternative membranes with high proton conductivity is becoming crucial. In this study, 1H-1,2,4-triazole (Tri) was used as a proton solvent in different polymer host matrices such as alginic acid AL, poly(vinylphosphonic acid), PVPA and poly(2- acrylamido-2-methyl-1-propane sulfonic acid), PAMPSA. ALTrix, PVPATrix and PAMPSATrix electrolytes were investigated where x is the molar ratio of Tri to corresponding polymer repeat unit. The interaction between polymer and Tri was studied via FT-IR spectroscopy. Thermogravimetry analysis (TG) and differential scanning calorimetry (DSC) were employed to examine the thermal stability and homogeneity of the materials, respectively. The proton conductivity increases with the Tri content and ALTri1.5 exhibited a maximum conductivity of ~ 10-4 S/cm at 100 oC. PVPATri1.5 showed a maximum water-free proton conductivity of 2.3x10-3 S/cm at 120 oC and that of PAMPSATri2 was 9.3x10-4 S/cm at 140 oC.