Synthesis and characterization of metal borophosphate-boroarsenate compounds
Metal borofosfat ve boroarsenat bileşiklerinin sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 216512
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDÜLHADİ BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Borofosfat Bilesikleri, Boroarsenat Bilesikleri, Geçis Metal Borofosfat Bilesikleri, FTIR ve X-ısınları Toz Difraktomu, Hidrotermal Sentez, Mikrodalga Sentez, Katı Hal Sentez, Borophosphate Compounds, Boroarsenate Compounds, Transition Metal Borophosphate Compounds, FTIR and X-ray Powder Diffraction, Hydrothermal Method, Micro-wave Method, Solid State Synthesis
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Geçis metal borofosfat ve boroarsenat bilesiklerinin sentezi; katı hal, hidrotermal (otoklav ve cam ampül) ve mikrodalga metodları kullanılarak gerçeklestirilmistir. Ürünlerin karakterizasyonu XRD, FTIR, EDX, TGA ve SEM metotları kullanılarak yapılmıstır. Bazı bor bilesiklerinin fosfatlama ve arsenatlama araçları ile gerçeklestirilen katı hal reaksiyonları 500 ? 1200 oC arasında gerçeklestirilmistir. Bu çalısmada Fe2[BP3O12] basarıyla sentezlenmis ve ortorombik yapıda kristallenen Ba3[BP3O12] ile aynı yapıda oldugu ispatlanmıstır. Birim hücre parametreleri a= 8.0805 and c= 7.4244 Å olarak hesaplanmıstır. NH4Cd(H2O)2(BP2O8).0.72H2O, LiCd(H2O)2[BP2O8].H2O, (H)0.5Co1.25(H2O)1.5[BP2O8].H2O, Fe(H2O)2BP2O8.H2O, Sc(H2O)2[BP2O8].H2O ile aynı yapıda olan (NH4)xM((3-x)/2)(H2O)2[BP2O8].(1-x)H2O (x = 0.5), M = Mn ve Co sentezi de hidrotermal metotla kullanılarak gerçeklestirilmis ve hegzagonal kristal yapısına gore indekslenmistir. Birim hücre parametreleri; sırasıyla, a=9.5104, c=15.7108 Å ve a=9.4920, c=15.5820 Å olarak hesaplanmıstır. Hidrotermal metot yöntemiyle (H)0.5Co1.25(H2O)1.5[BP2O8].H2O bilesigi basarıyla sentezlenmis ve birim hücre parametreleri kullanılarak indekslenmistir. Na?M-As?B?O içeren (M = Mn, Co, Zn) ve Al?As?B?O içeren bilesiklerin sentezi çalısılmıstır. Fakat ürünün toz olmasından dolayı kristal yapısının arastırmaları ve karakterizasyon çalısmaları basarılı olmamıstır. Elde edilen bütün bilesiklerin arastırması FTIR spektroskopisi kullanılarak BO3, BO4, AsO4 ve PO4 fonksiyonel gruplarının analizi yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
The solid state, hydrothermal, micro-wave assisted methods (autoclave and glass ampoule) were used in the synthesis of transition metal borophosphate and boroarsenate compounds. The products were investigated by XRD, FTIR, EDX, TGA, ESR and SEM methods. The solid state reactions of several boron compounds with a phosphating / arsenating agent has been studied in the range 500 ? 1200 oC. Fe2[BP3O12] was synthesized successfully by solid state method and found to be isostructural with Ba3[BP3O12] which crystallize in the orthorhombic system. The unit cell parameters were found to be as a= 8.0805 and c= 7.4244 Å. (NH4)xM((3-x)/2)(H2O)2[BP2O8].(1-x)H2O (x = 0.5), where M = Mn and Co which is isostructural with the reported NH4Cd(H2O)2(BP2O8).0.72H2O, LiCd(H2O)2[BP2O8].H2O, Fe(H2O)2BP2O8.H2O, Sc(H2O)2[BP2O8].H2O was also synthesized successfully by ii hydrothermal method and indexed in the hexagonal crystal system. The unit cell parameters were found to be as a=9.5104, c=15.7108 Å and a=9.4920, c=15.5820 Å respectively. Using hydrothermal method (H)0.5Co1.25(H2O)1.5[BP2O8].H2O compound was also prepared successfully and indexed depending on the unit cell parameters given in the literature. Na?M-As?B?O containing compound where M = Mn, Co, Zn and Al?As?B?O containing compound was tried to be synthesized. But their crystal structure investigation and characterization studies were not successful due to the powder form of products. All the compounds prepared have been investigated by FTIR spectroscopy and the assignment of the functional BO3, BO4, AsO4 and PO4 groups were done.