Intermediate temperature proton conducting systems based on heterocyclic protogenic solvents
Heterosiklik protojenik sıvıları temel alan ara sıcaklıklı proton iletken sistemler
  1. Tez No: 216515
  2. Yazar: FADİME GÖKTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Polistiren sülfonik asit, Triazol, Termal sabitlikleri, Proton iletkenliği, Çitosan, PVPA, Polimer elektrolit, Polystyrene sulfonic acid, Triazole, Thermal properties, Proton conductivity Chitosan, PVPA, polymer electrolyte
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Nemsiz proton iletken polymer elektrolitler iki farklı yaklaşıma göre hazırlandı. İlk olarak; proton iletken polymer elektrolitler, poli (stiren sülfonik asit)'e proton solvent olarak 1H-1,2,4-Triazol, Tri ve imidazol uçlu trietilenglikol, imi3 katılarak sentezlendi. Polimerproton solvent arasındaki etkileşim FT-IR spektroskopi yardımıyla araştırıldı. Maddelerin termal sabitlikleri termal ağırlık analizi (TG) ile incelendi ve maddelerin T> 200 oC üzerinde termal bozulduğu bulundu. Diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) sonuçlarına göre katılan proton solventler polmer üzerinde plastifay etkisi gösterdi. Maddelerin proton iletkenlikleri katılan proton solvent türüne ve artan sıcaklıklara göre araştırıldı. En yüksek proton iletkenliği PSSATri1 150 oC de 0.016 S/cm ölçüldü. İkinci olarak; Citosan ve poli (vinil fosfonik asit), PVPA içeren nemsiz komposit maddelerin proton iletkenlikleri incelendi. Kompozitler çitosanın içerisinde vinil fosfonik asitin in situ polimerizasyon yöntemiyle hazırlandı. Homojen maddelerin içeriği elementel analiz ile incelendi. Çitosan/PVPA etkileşimi FT-IR ile incelendi ve maddelerin kristal yapısı XRD ile araştırıldı. Maddelerin termal sabitlikleri TGA ve DSC teknikleri ile araştırıldı. Bu maddelerin proton iletkenlikleri, aktivasyon enerjileri, methanol geçirgenlikleri, su/methanol tutmaları ölçüldü. Citosan-PVPA kompositlerinin proton iletkenlikleri nemsiz ortamdaki diğer iyonik çapraz bağlı maddelerle karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Anhydrous proton conducting polymer electrolytes were prepared by two different approaches. In the first, proton conducting polymer electrolytes have been synthesized by doping of Poly (styrene sulfonic acid), PSSA with 1H-1,2,4-Triazle, Tri and imidazole terminated triethyleneglycol, imi3. Polymer-dopant interactions were illustrated by FT-IR spectroscopy. The thermal properties of the blends were investigated by thermogravimetric analysis (TG) and found that the materials decompose when T> 200 oC. Differential scanning calorimetry (DSC) results demonstrated that dopants plasticized the host polymer. The proton conductivities of these materials changed with dopant type and increased with temperature. PSSATri1 has a maximum proton conductivity of 0.016 S/cm measured at 150 oC. In the second, we have investigated proton conducting properties of anhydrous composites consisting of chitosan and poly (vinyl phosphonic acid), PVPA. The composites were prepared via in situ polymerization of vinyl phosphonic acid in the presence of chitosan. Homogeneous materials were produced and their compositions were analyzed by elemental analysis. Chitosan/PVPA interactions were studied by FT-IR and the morphology of the composites was investigated by XRD. Thermal properties of the composites were investigated by TGA and DSC techniques. Proton conductivity, activation energy and methanol permeability as well as water/methanol uptake of these membranes were also measured. Chitosan-PVPA composite material showed better proton conductivity compared to other ioncrosslinked materials in the anhydrous the state.