A study on isolation of Bacillus Spp., Yersinia Spp., and Salmonella Spp. from Turkish home-made white cheese marketted in Bolu
Bolu ilinde tüketime sunulan ev yapımı Türk beyaz peynirlerinde Bacillus Spp., Yersinia Spp., ve Salmonella Spp. türlerinin izolasyonu üzerine bir çalışma
- Tez No: 216542
- Danışmanlar: Y.DOÇ. SEZA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Beyaz peynir, Bacillus türleri, Yersinia türleri, Salmonella türleri, izolasyon, tanımlama, White cheese, Bacillus spp, Yersinia spp, Salmonella spp, isolation, identification
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Türk beyaz peyniri Türkiye'de en çok sevilen peynir türlerinden biri ve gerçekte de en fazla tüketilen türdür. Ev yapımı Türk beyaz peynirinin üretiminde sıklıkla çig süt ya da pastörize edilmemis süt kullanılmaktadır. Bu yüzden ev yapımı Türk beyaz peynirinde patojenik mikroorganizmaların bulunma ihtimali yüksektir. nsanlarda görülen süt ürünleri kaynaklı enfeksiyon ve zehirlenme vakaları patojenik mikroorganizmaların kontamine ettigi peynirlerin tüketimi ile yakından baglantılıdır. Bu çalısmada Mart 2006 ile Eylül 2006 ayları arasında Bolu ilindeki çesitli halk pazarlarından toplam 200 adet ev yapımı Türk beyaz peyniri örnegi toplanmıs ve bu örnekler Bacillus, Yersinia ve Salmonella türleri gibi mikroorganizmaları ihtiva edip etmediklerini saptamak amacıyla `Uluslar arası Standardizasyon Örgütü'nün yöntemleri dogrultusunda analize tabi tutulmustur. Bu 200 örnekten 16'sında (%8) Bacillus türlerine, 24'ünde ise (%12) Yersinia türlerine rastlanmıstır. zole edilen 16 Bacillus türünden, 8'inde (%50) B. cereus, 3'ünde (%18,8) B. stearothermophilus, 2'sinde (%12,5) B. brevis, 1'inde (%6,3) B. subtilis, 1'inde (%6,3) B. pasteurii ve 1'inde (%6,3) B. sphaericus olarak bulunmustur. Yersinia türleri arasında, 24 örnekten 11'inde (%45,8) Y. enterocolitica, 7'sinde (%29,2) Y. intermedia, 3'ünde (%12,5) Y. aldovae, 2'sinde (%8,3) Y. pseudotuberculosis ve 1'inde (%4,2) Y. rohdei görülmüstür. Ancak, Salmonella türleri örneklerin hiçbirinde izole edilememistir.
Özet (Çeviri)
Turkish white cheese is one of the most popular cheeses and actually the most consumed one in Turkey. It is not a rare case that raw milk or unpasteurized milk are used in production of Turkish home-made white cheese. That is why the possibility of the presence of pathogenic microorganisms is high in Turkish home-made white cheese. Infection and intoxication in humans cause by dairy products are closely related to the consumption of contaminated cheese with pathogenic microorganisms. Between March 2006 and September 2006, a total of 200 Turkish homemade white cheese samples were collected from various public bazaars in Bolu and analyzed according to ?The International Organization for Standardization? methods in order to identify any possible presence of microorganisms such as Bacillus spp., Yersinia spp., and Salmonella spp. Out of 200 samples, the results were found to be positive for Bacillus spp. in IV 16 (8%), Yersinia spp. in 24 (12%) samples. Among Bacillus species, B. cereus was found to exist in eight (50%) samples, B. stearothermophilus in three (18.8 %), B. brevis in two (12.5%), B. subtilis in one (6.3%), B. sphaericus in one (6.3%) and B. pasteurii in one (6.3%) sample. Among Yersinia species, Y. enterocolitica was found to exist in 11 (45.8%), Y. intermedia in seven (29.2%), Y. aldovae in three (12.5%), Y. pseudotuberculosis in two (8.3%), and Y. rohdei in one (4.2%) sample. But Salmonella spp. were not isolated in any of the samples.