q-Hypergeometric series
q-Hipergeometrik seriler
- Tez No: 216541
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞEGÜL ERENÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: q-calculus, q-binomial theorem, q-hypergeometric series
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezde sayılar teorisi, fizik, istatistik ve bilgisayar alanlarında bir¸cok uygulamaya sahip olan q-hipergeometrik serilerin bazı ¨ozellikleri verilmi¸stir. Birinci b¨ol¨um, tez i¸cin gerekli olan temel tanımlar ve ikinci b¨ol¨umde kullanaca ?gımız bazı temel teoremler i¸cermektedir. ?Ikinci b¨ol¨um ise bazı toplama ve d¨on¨u¸s¨um form¨ulleriyle birlikte iki q-hipergeometrik seri arasındaki ba?gıntılar sunulmu¸stur. Anahtar Kelimeler : q-analiz, q-binom teoremi, q-hipergeometrik seri.
Özet (Çeviri)
This thesis is a survey for some properties of q-hypergeometric series which has many applications in number theory, physics, statistics and computer science. The first chapter deals with the basic definitions for q-calculus and necessary lemmas and theorems that will be used later. In the second chapter, some summation and transformation formulas for q-hypergeometric series were introduced.