Bacillus spp. suşlarından keratinaz izolasyonu ve enzimin kısmi karakterizasyonu
Isolation of keratinase from Bacillus spp. strains and partial characterization of enzyme
- Tez No: 135631
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE GÜVENMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus licheniformis, Keratinaz, Tavuk Tüyü, Bacillus licheniformis, Keratinase, Chicken feather. n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BACİLLVSSPP. SÜŞLARINDAN KERATİNAZ İZOLASYONU VE ENZİMİN KISMİ KARAKTERİZASYONÜ HÜMEYRAHÜR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Hatice GÜVENMEZ Yıl: 2003 Sayfe: 102 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Hatice GÜVENMEZ Prof.Dr.Ömer ÇOLAK Yrd. Doç. Dr. Nursel DOSTBÎL Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Tavuk Çiftliği atığından, tavuk tüyünü parçalayan Bacillus licheniformis HK-1 susu izole edilmiştir. B. licheniformis HK-1 susu, doğal tavuk tüyü tozu içeren besiyerinde üretildiğinde, yüksek keratinolitik aktivite gözlenmiştir. B. licheniformis HK-1 susu, 16S rRNA dizin analizi, biyokimyasal testler ve morfolojik özelliklere dayanarak teşhis edilmiştir. Maksimum keratinaz üretimi, 50 °C ve başlangıç pH sı 8 de gözlenmiştir, Enzim, geniş pH (optimal pH 11) ve sıcaklık aralığında (optimal sıcaklık 60 °C) aktivite göstermiş Ve 60 °C kadar stabilitesini korumuştur. Enzimin molekül ağırlığı SDS-PAGE analizi ile yaklaşık 46 kDa olarak hesaplanmıştır. Kısmi saflaştırma yapılmış enzimin, zymogram analizi sonucunda tek bir bant halinde gözlenmesi enzimin saflığım ifade etmektedir. Kültür süpernatantı içerisine konan intakt tavuk tüyleri 60 °C'de 3 günde tamamen parçalanmıştır. Keratinolitik aktivite, EDTA, 1,10-phenanthroline, NaCI ve PMSF tarafından kısmen inhibe edilmiştir. ZnC^ ile muamele edilen enzim aktivitesi ciddi anlamda düşmüştür. Diğer taraftan keratinolitik aktivite, DMSO, Triton X-100, SDS, Caöb ve Na2(SÛ3) tarafından arttırılmıştır. Sonuçlara göre; Bacillus licheniformis HK-1 susundan elde edilmiş keratinazın, alkali metalloproteaz grubuna ait olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, B. licheniformis HK-1 susu, mevcut keratinolitik hidrolizleri içeren, biyoteknolojik proseslerde basan ile kullamlanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ISOLATION OF KERATINASE FROM BACILLUS SPR STRAINS AND PARTIAL CHARACTERIZATION OF ENZYME HÜMEYRAHÜR DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCffiNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asist. Prof Eh-. Hatice GÜVENMEZ Year : 2003 Page : 102 Jury : Asist. Prof. Dr. Hatice GÜVENMEZ Prof. Dr. Ömer Çolak Asist. Prof. Dr. Nursel DOSTBİL In this study a feather-degrading Bacillus licheniformis strain HK-1 was isolated from Çukurova University poultry waste. High keratinolytic activity of B. licheniformis strain HK1 was observed when it was cultured on broth containing native feather powder. The Bacillus licheniformis strain HK-1 was identified based on morphological and biochemical tests and 16S rRNA sequencing. Maximum keratinase production was observed at 50 °C and initial pH of 8.0. The enzyme was active over a wide range of pH (with optima 11.0) and temperature (with optima 60 °C) and relatively heat stable (up to 60 °C). The enzyme molecular weight was estimated about 46 kDa by SDS-PAGE. After zymogram analyses of the partially purified enzyme preparation, the single band was observed. Complete feather degradation was achieved at 60 °C in 3 days incubation in culture supernatant. Keratinolytic activity was partially inhibited by EDTA, 1,10-Phenanthroline, NaCI and PMSF. It was however notably inhibited ZnCfc. Keratinolytic activity was on the other hand increased by DMSO, Triton X-100, SDS, CaCfe and Na2(S03). According to results, the keratinase from Bacillus licheniformis strain HK-1, is belong to alkaline metalloprotease group. As a result, B. licheniformis strain HK-1 seems to present potential use for biotechnological processes involving keratin hydrolyses.