Sex-trait stereotypes and self-images of female college students: A cross-cultural study between Turkey and the United Arab Emirates (U.A.E)
Cinsiyet özelliklerine ilişkin kalıp yargılar ve benlik kavramı: Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri kız üniversite öğrencilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 21664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN AKKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet özelliklerine ilişkin Kalıp Yargılar, Benlik Kavramı, Kız üniversite öğrencileri. Kültürler Arası, Sex-Trait Stereotypes, Self-image, Cross- Cultural, University Students
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZ CİNSİYET ÖZELLILLERINE ILISKIN KALIP YARGILAR VE BENLİK KAVRAMI: TÜRKİYE VE BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ KIZ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Al-Ali, Najla Mohammed Eğitim Bilimlerinde Yüksek Lisans Danışman: Doç. Dr. Füsun Akkök Şubat. 1992, 172 sayfa Bu çalışma iki kültürdeki kız üniversite öğrencilerin cinsiyet özelliklerine ilişkin kalıp yargılar ile benlik imajı arasındaki ilişkiyi araştırmaya yöneliktir. Buna bağlı olarak, gençlerin benlik algıları düzeyleri ve cinsiyet özelliklerine ilişkin kalıp yargılar da araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini Orta Doğu Teknik üniversitesi Hazırlık Okulundan 100 kız öğrenci ile. Birleşik Arap Emirlikleri üniversitesi Temel ingilizce Okulundan 141 kız öğrenci oluşturmuştur. Verilerin çözümlenmesi için Pearson Product Moment Korelasyon ve t-test kullanılmıştır. Bulgulara göre, Türk örnekleminde cinsiyet özelliklerine ilişkin kalıp yargılar ve benlik kavramı arasındaanlamlı düzeyde yüksek bir korelasyon vardır. Birleşik Arap Emirlikleri örnekleminde ise, ikisi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca, iki ülke kız öğrencilerinin cinsiyet özelliklerine ilişkin kalıp ve Offer Benlik Öz-Imaj ölçeğinin alt boyutlarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bu iki değişken açısından kültürler arası farklılıklar olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEX-TRAIT STEREOTYPES AND SELF-IMAGES OF FEMALE UNI VERSITY STUDENTS: A CROSS-CULTURAL STUDY BETWEEN TURKEY AND THE UNITED ARAB EMIRATES (U.A.E.) AL-ALI, Najla Mohammed M.S. in Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fiislin Akkök February, 1992, 172 pages. This study examined the relationship between the degree of sex-trait stereotyping and self-image of female university students in the two countries: Turkey and the U.A.E., in addition to comparing between the two countries in terms of the degree of sex-trait stereotyping and self-images (as assessed by Offer Self- image Questionnaire). 100 female university students enrolled in the Preparatory School in the Middle East Technical University and 141 female university students enrolled in the Basic Education School in the U.A.E. University were included in the study. Pearson Product Moment Correlations and t-tests were utilized for data analysis. Results revealed that for the Turkish sample, a significant high correlation exists between the indegree of sex-trait stereotyping and total self-image, as well as six of it's nine subscales. For the U.A.E. sample, however» no significant relationships were found between the degree of sex-trait stereotyping and any of the self-image subscales or total self-image. In addition, significant differences between the two countries were found in the degree of sex-trait stereotyping and each of OSIQ's subscales. It was concluded that the inter-cultural differences in sex- trait stereotyping and self-image were greater than the intra-cultural differences.