Peasantry: Transformation or persistence an analysis on two villages in Southeast Anatolia region
Dönüşen ya da direnen köylülük Güneydoğu Anadolu bölgesinde iki köyün analizi
  1. Tez No: 21663
  2. Yazar: GÜLEN COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN AKŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Sulama Projesi, Sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik Tarımsal Yapılar ve Değişme, Küçük Köylü Mülkiyeti ve Küçük Üreticilik, Büyük Toprak Mülkiyeti ve Ağalık, Geleneksel Sosyo-kültürel yapılar, Aşiretler ve Şıhlar, South East Anatolia Project, Irrigation Project, Socio-cultural and Socio-economic Agricultural Structures and Changes, Small Peasant Holdings and Petty Commodity Production, Large Land Holdings and Landlordship, Traditional Socio-cultural Structures, Tribes and Sheikhs
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu tezde sunulan toprak mülkiyeti ve yönetim yapısı açısından farklı yapılara sahip iki köyün karşılaştırmalı monografisidir. Söz konusu toprak mülkiyeti biçimleri büyük toprak mülkiyeti ve küçük köylü mülkiyetidir. Büyük toprak sahipliğinin hakim olduğu ilk köyün üç tane mezrası bulunmaktadır ve bu özelliğiyle ikinci köyden yönetim yapısı açısından da farklılık göstermektedir. 1950'lerdeki ilk mekanizasyondan sonra ikinci bir teknolojik girdi olarak bölgeye girecek olan sulamanın bu iki farklı kirsal yapıda yaratacağı olası dönüşüm süreçleri konusunda birtakım sonuçlara ulaşmak yanında her iki köyün bugün sahip olduğu sosyo-ekonomik ve kültürel yapıların analizini amaçlayan tezin ana konusunu bu köylerdeki toprak mülkiyeti yapılarının şimdiyekadarki dönüşümü ve modern teknolojinin bu yapılardaki etkileri oluşturmaktadır. Tezin bulguları kırsal Türkiye üzerine yapılan tartışmalar çerçevesinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a comparative study of two villages which have different structures at land property and administrative levels, in the form of monographs. The two types of landholdings are those of large estates and small peasant holdings. The first village in which large land holding predominates has three subvillages (hamlets) which creates another difference at the administrative level. The dynamics of transformation of pre-existing structure of land tenure in these villages and the effects of the introduction of modern technology on these two different structures are the main subject of the thesis which is aimed at analyzing their present socio economic and cultural structures as well as deriving c\conclusions concerning the possible transformation processes of these types of villages considering the impact of the irrigation project to be implemented soon, which will constitute the second technological input in the region after the first mechanization in 1950' s and onwards. The findings of present thesis are interpreted in the context of general debates on rural Turkey.