Kimya eğitiminde teknoloji destekli, probleme dayalı öğrenme etkinlikleri
Technology assisted problem-based learning applications in chemistry education
  1. Tez No: 216729
  2. Yazar: ÖZGE ÖZYALÇIN OSKAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İNCİ MORGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Probleme Dayalı Ögrenme Yaklasımı, Teknoloji Destekli Egitim, Yenilenebilir Enerji Konusu, Kendi Kendine Yönlendirerek Ögrenme Hazır Bulunuslugu, Problem-Based Learning Approach, Technology-assited Education, Renewable Energy Self-directed Learning Readiness
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Küresellesme, teknolojik gelisme ve degismeler gibi pek çok degisiklikleri ortaya çıkarmaktadır. Günümüzün egitim sistemi bu degisikliklere çesitli yeni ögretim metot ve tekniklerle karsılık vermektedir. Bunlardan bir tanesi de, derse problemle baslanıp, problem ile ögrencilerin yasamları arasında iliski kuruldugu, konunun problem etrafında düzenlendigi, ögrencilere kendi ögrenmelerinin sorumlulugunun verildigi, grup çalısmasının yapıldıgı ve ögrencilerin ürünlerinin sınıfa sunuldugu probleme dayalı ögrenme yaklasımıdır. Bu arastırmada Hacettepe Üniversitesi, Egitim Fakültesi, Kimya Egitimi Anabilim Dalı'na 2004-2005 Egitim Ögretim yılında devam eden 20, 4. sınıf ve 39, 5. sınıf ögrencisi olmak üzere toplam 59 ögrenciye ?Yenilenebilir Enerji ve Bu Enerjinin Saglanması? konusu ?Teknoloji Destekli Probleme Dayalı Ögrenme Modeli? ile ögretildiginde ögrencilerin ?Yenilenebilir Enerji ve Bu enerjinin Saglanması? konusu ile ilgili bilgi, tutum, bilimsel islem becerisi ve kendi kendine yönlendirilmis ögrenme hazır bulunuslugu seviyelerinde anlamlı bir artıs gözlenip gözlenemediginin belirlenmesi amaçlanmıstır. Arastırmada veri toplama aracı olarak: Yenilenebilir enerji bilgi testi, Yenilenebilir enerji tutum ölçegi, Bilimsel islem beceri testi, Kendi kendine yönlendirerek ögrenme hazır bulunusluk skalası, Probleme dayalı ögrenme uygulamalarını degerlendirme formu, Probleme dayalı ögrenme yeterlik formu kullanılmıstır. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak degerlendirilmesinde ise SPSS paket programından, bagımlı gruplar t-testi ve regresyon analizi yöntemleri kullanılmıstır. Verilerin degerlendirilmesi sonucunda, Teknoloji Destekli Probleme Dayalı ögrenme uygulamalarının sonucunda ögrencilerin, Yenilenebilir enerji ve bu enerjinin saglanması konusundaki bilgi seviyelerinde, tutum seviyelerinde, Bilimsel slem Beceri seviyelerinde ve Kendi kendine yönlendirerek ögrenme seviyelerinde anlamlı artıslar saptanmıstır. Ayrıca, Probleme Dayalı Ögrenme Uygulamalarını Degerlendirme Formundan elde edilen puanlar ve Probleme Dayalı Ögrenme Yeterlik Formundan Elde Edilen Puanların, birlikte Teknoloji Destekli PDÖ basarısının anlamlı bir yordayıcısı oldugu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
With globalization, many technological developments and changes occured all around the world. Today?s educational system adapts these changes with new methods and techniques. One of these is Problem-based learning approach. In Problem-based learning applications the lesson is started with a problem, students are responsible from their own learning, they make connections with their daily lives, they work in groups. In this study, it was aimed to determine whether there is a significant increase in students? knowledge about the subject ?Renewable Energy and Providing this Energy?, attitude, science process skills and self-directed learning readiness levels when the subject ?Renewable Energy and Providing this Energy? is taught with Technology-assisted Problem-based Learning method to 20 students from the fourth and 39 students from the fifth class at Hacettepe University, Faculty of Education, Department of Chemistry Education in 2004-2005 Educational year. As data collection tool: Renewable Energy Knowledge Test, Renewable Energy Attitude Scale, Science Process Skills Test, Self-Directed Learning Readiness Scale, Problembased Learning Evaluation Form, Prolem-based Learning Efficacy Form were used. For statistical evaluations of the data, paired samples t-test and regression methods from SPSS program were used. After the evaluation of the data, at the end of the Technology Assisted Problem Based Learning applications, increase in Students? knowledge about renewable energy, attitude levels, science process skills levels and self-directed learning readiness levels were observed. Also, it was observed that the scores gained from renewable energy attitude scale post-test and self directed-learning readiness scale were together a significant predictor of technology-assited problem-based learning success.