New catalysts in olefin metathesis and their electrochemistry
Olefin metatezde yeni katalizörler ve elektrokimyaları
  1. Tez No: 216730
  2. Yazar: OKAN DERELİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: metatez, katalizör, elektrokataliz, WCl6, olefin, siklik olefin, dien, metathesis, catalyst, electrocatalysis, WCl6, olefin, cyclic olefin, diene
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalısmada, MoCl5, ReCl5 gibi bazı geçis metal halojenürlerinin ve sentezlenen ariloksi tungsten komplekslerinin `elektrokimyasal' veya `klasik' metod yoluyla aktivasyonu ve metatez tepkimelerinin tüm çesitlerine (olefin metatez (OM), halka açılımı metatez polimerizasyonu (ROMP), asiklik dien metatez (ADMET) polimerizasyonu ve halka kapanması metatez (RCM) tepkimesi) uygulamaları ilk kez gerçeklestirilmistir. Elektrokimyasal ve klasik katalizör sistemlerinin her ikisi için, olefin/katalizör oranı, kokatalizör/katalizör oranı, reaksiyon süresi, elektroliz süresi, aktivasyon süresi ve reaksiyon sıcaklıgı gibi metatez tepkimelerinin optimum kosulları arastırılmıstır. Elde edilen metatetik ürünler 1H ve 13C NMR, GC-MS, IR ve GPC teknikleri ile karakterize edilmistir. Elektrokimyasal olarak üretilen Mo-bazlı katalizör, diger metatez reaksiyonları için klasik sistemler kadar etkin gözükmezken, disiklopentadien, norbornadien ve norbornen gibi bisiklik olefinlerin halka açılımı metatez polimerizasyonu için klasik katalizör sistemlerine göre; olefin/katalizör oranı, reaksiyon süresi ve verim bakımından daha etkin oldugu ortaya çıkmıstır. Ariloksi-tungsten katalizörleri W(O-2,6-C6H3Cl2)2Cl4 veya WOCl3(O-2,6-C6H3Cl2) ve bir kokatalizörden olusan iki komponentli klasik katalizör sistemleri metatez tepkimelerinin tüm çesitlerine basarıyla uygulanmıstır. W(O-2,6-C6H3Cl2)2Cl4 katalizörü hava atmosferinde bile yüksek aktivite gösterebilmesinden dolayı gayet etkin ve kullanıslı bir katalizör olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this work, the activation of some transition metal halides such as MoCl5, ReCl5 and the synthesized aryloxide tungsten complexes via electrochemical or classical method and their applications on all types of metathesis reactions (olefin metathesis (OM), ring-opening metathesis polymerization (ROMP), acyclic diene metathesis (ADMET) polymerization and ring-closing metathesis (RCM) reaction), were first investigated. In both electrochemical and classical catalyst systems, optimum conditions for metathetic reaction such as the olefin/catalyst ratio, cocatalyst/catalyst ratio, reaction time, electrolysis time, activation time and reaction temperature were studied. The metathetic products obtained were characterized by 1H and 13C NMR, GC-MS, IR and gel permeation chromatography (GPC) techniques. The electrochemically generated Mo-based catalyst appears not as effective as the classical systems for the other metathesis-related reactions. On the other hand, it appears as a more effective catalyst than the classical catalyst systems for the ROMP of bicyclic olefins such as dicyclopentadiene, norbornadiene and norbornene in terms of olefin/catalyst ratio, reaction time and yield. The two-component classical catalyst systems consisting of aryloxide-tungsten catalysts, W(O-2,6-C6H3Cl2)2Cl4 or WOCl3(O-2,6-C6H3Cl2), and a cocatalyst were succesfully applied on all types of metathesis reactions. The W(O-2,6-C6H3Cl2)2Cl4 catalyst appears to be a very useful and effective catalyst since it is highly active even in air atmosphere.