Yapay açıklıklı radarların karıştırılması
Jamming of synthetic aperture radars
- Tez No: 216735
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAKUP ÖZKAZANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radar Sistemleri, Yapay Açıklıklı Radar, Karıştırma Teknikleri, Elektronik Karşı Tedbirler, Radar Systems, Synthetic Aperture Radar, Jamming Techniques, Electronic Countermeasures
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yapay Açıklıklı Radar (Synthetic Aperture Radar (SAR)) radarın aydınlattığı bölgeye ait yansıtıcılık fonksiyonunun iki boyutlu veya üç boyutlu yüksek çözünürlüklü haritalarını elde etmeyi sağlayan bir radar sistemidir. Bu çalışmada, 1980'li yıllardan itibaren, özellikle hızlı bilgisayarların geliştirilmesi ile kullanımı artan görüntüleme radarlarında görüntü oluşturma problemi ve karıştırma tekniklerinin bu radarlara etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda, yapay açıklıklı radar sayısal yeniden oluşturma teknikleri ve bilinen iki tip görüntüleme modu olan Noktasal ? ışık SAR (Spotlight SAR) ve Şerit ? haritalama SAR (Stripmap SAR) incelenmiş, noktasal ? ışık SAR algoritmaları bilgisayar simülasyonları ile çalışılarak görüntüleme gerçekleştirilmiştir. Sonrasında görüntüleme radarlarına uygulanabilen çeşitli karıştırma tedbirleri üzerinde çalışılmış ve yine bilgisayar simülasyonları ile karıştırmanın SAR görüntüleri üzerine etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Synthetic Aperture Radar is a radar sistem that provides getting two or three dimensioned high resolution mappings of the reflectivity function regarding to the sector illuminated by the radar. As from 1980s, the usage of imaging radars have increased especially by developing of powerful computers. In this study, the imaging issue of these radars and the effect of the jamming techniques on these radars have been investigated. In this scope, Synthetic Aperture Radar digital reconstruction techniques and the two type imaging modes called as ?Spotlight SAR? and ?Stripmap SAR? have been investigated. The imaging has been realized by studying the Spotlight SAR algorithms with computer simulations. After that, various electronic countermeasures which can be applied to these radars have been studied and their effect on the radar image has been investigated by using computer simulations.