Synthesis and characterization of poly(vinyl phosphonic acid-co-anhydride [maleic, citraconic, itaconic])
Poli (vinil fosfonik asit-ko-anhidrit [maleik, sitrakonik ve itakonik]) kopolimerlerinin sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 216736
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Vinil fosfonik asit, maleik anhidrit, sitrakonik anhidrit, itakonik anhidrit, çapraz bağlanma, spektroskopik karakterizasyon, Vinyl phosphonic acid, maleic anhydride, citraconic anhydride, itaconic anhydride, cross-linking, spectroscopic characterization
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada vinil fosfonik asitin maleik anhidrit ve analoglarıyla kopolimerizasyon tepkimeleri incelenmiştir. Elektron çekici olan vinil fosfonik asit ile gene electron çekici tabiattaki maleik anhidrit (MA), ilk kez olarak sitrakonik anhidrit (CA) ve itakonik anhidrit (IA) monomerlerinin AIBN başlatıcısı ile kütle polimerizasyon yöntemi ile kopolimerleri oluşturulmustur. Kopolimer örneklerin İnfrared ve Raman spektroskopik yöntemleri kullanılarak spektral karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise poli(etilen glikol) (PEG, 200g/mol) varlığında anhidrit yapıların açılması ve esterleşme tepkimesiyle çapraz bağlı poli(VFA-ko-IA) kopolimeri elde edilmiştir. Çapraz bağlı kopolimerin de İnfrared ve Raman spektroskopik teknikleri kullanılarak spektral karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise çapraz bağlı poli(VFA-ko-IA) kopolimerinin suda şişme davranışı ve ardından lineer ve çapraz bağlı kopolimer örneklerin viskoelastik davranışları Dinamik Mekanik Analizör (DMA) kullanılarak incelenmiştir. Poli(VFA-ko- IA) ve PEG ile çapraz baglanmış yapı DSC, TGA ve XRD yöntemleriyle karakterizasyon basamaklari gerçekleştirilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study copolymerization reactions of vinyl phosphonic acid with maleic anhydride and its iso-structural analogues were investigated. Electron-acceptor charactered vinyl phosphonic acid and electron-acceptor natured maleic anhydride (MA), for the first time, citraconic anhydride (CA) and itaconic anhydride (IA) were polymerized by the method of bulk polymerization with AIBN initiator. Copolymers were then characterized by Infrared and Raman spectroscopic techniques. In the second part of the study, the cross-linked structure of poly (VPA-co-IA) was synthesized with the existence of poly (ethylene glycol) (PEG, 200g/mol), by the opening of anhydride structure and esterification reaction. The cross-linked structure was also characterized by Infrared and Raman spectroscopic techniques. In the last part of the study, the swelling behavior and the viscoelastic property of the cross-linked structure were investigated by the use of Dynamic Mechanic Analyzer (DMA). Poly (VPA-co-IA) and its cross-linked hydrogel with PEG have also been interpreted by DSC, TGA and XRD methods.