Yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinin geometrik doğruluk ve detay değerlendirme yönünden incelenmesi
Geometric accuracy and feature compilation assessment of high resolution satellite imagery
  1. Tez No: 216819
  2. Yazar: VEYSEL OKAN ATAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ORHAN ALTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Çözünürlük, Ortofoto, Sayısal Yükseklik Modeli (SYM), Harita, Detay, High Resolution, Orthophoto, Digital Elevation Model (DEM), Mapping, Feature
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Ankara yakınlarındaki Gölbası bölgesinde yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinin geometrik dogruluk ve detay degerlendirme yönünden incelenmesi amacıyla bir çalısma gerçeklestirilmistir. 12 adet yer kontrol noktası (YKN) tespit edilmis ve görüntü alımından önce bu noktalar isaretlenmistir. Bu çalısma için stereo Ikonos ve mono Quickbird görüntüleri ile stereo hava fotografları temin edilmistir. Fotogrametrik ve kartografik yöntemler ile veya Ikonos uydu görüntüsünden elde edilen sayısal yükseklik modelleri (SYM), farklı dagılımdaki YKN ile birlikte kullanılarak degisik özellikte ortofotolar üretilmistir. Bagımsız kontrol noktalarının (test noktalarının) koordinatları ortofoto görüntüler üzerinde okunmus ve bu koordinatlar Global Konumlama Sisteminden (Global Positioning System-GPS) elde edilen koordinatlar ile karsılastırılmıstır. Farklı özellikte 3 alan belirlenmis ve 1 / 5.000 ölçekli harita üretimi amacıyla 3 farklı operatör tarafından detay degerlendirme çalısmaları gerçeklestirilmistir. Farklı kaynaklardan (Ikonos, Quickbird ve hava fotografları) gerçeklestirilen bu harita üretimleri kendi aralarında karsılastırılmıslardır. Son olarak da degerlendirilen detaylar arazide kontrol edilmislerdir. Geometrik dogruluk arastırmaları yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinin orta / büyük ölçekli harita çalısmalarında kullanılabilecegini göstermektedir. Bununla birlikte detay degerlendirme çalısmalarına iliskin sonuçlar, bu görüntülerin küçük detayların tespiti ve teshisi konularında henüz hava fotograflarının seviyesine ulasamadıgını göstermistir.
Özet (Çeviri)
A study has been implemented in Gölbası near Ankara for geometric accuracy and feature compilation assessment of high resolution satellite images. 12 ground control points (GCP?s) were revised and signalized before the recording of images. Stereo-pair Ikonos, mono Quickbird and stereo aerial images have been provided for this study. Using digital elevation models obtained with photogrammetric and cartographic methods or from Ikonos images, various ortophotos have been produced with different GCP?s distributions. Planimetric coordinates of the checkpoints were measured on all orthophotos and compared with Global Positioning System (GPS) coordinates. 3 regions which have different characteristics have been selected and 3 different experienced operators compiled features on these regions for 1:5.000 scaled map productions. The map productions from different sources (Ikonos, Quickbird and aerial images) have been compared within each other. And lastly the compiled features have been controlled on land. The geometric accuracy results show that the high resolution satellite images can be used in mid / large scale mapping processes. But feature compilation assessment results show that these images couldn?t reach to the level of aerial images in determining and identifying of small features yet.