Geri Dön

High performance dynamical modeling of complex topology systems

Kompleks topoloji sistemlerin yüksek performanslı dinamik modellemesi

  1. Tez No: 216850
  2. Yazar: SIDDIK MURAT YEŞİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAKAN TEMELTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kompleks topoloji sistemler, Yüksek performanslı dinamik modelleme, eksik tahrikli sistemler, kinematik yetersiz sistemler, holonomik olmayan sistemler, Complex topology systems, High performance algorithm, underactuated systems, kinematically deficient systems, nonholonomic systems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 150

Özet

Kompleks topoloji sistemler çoklu rijid cisim dinamiğinin en üst kümesini oluşturur. Bu küme içerisinde seri topoloji, ağaç topolojisi ve kapalı çevrim topoloji bulunur. Ayrıca tahrik düzenine göre eksik-tahrikli ya da tam-tahrikli sistemler, serbestlik derecelerine göre de kinematik-yeterli ya da kinematik-yetersiz, kısıtlarına göre holonomik-olan ya da holonomik-olmayan olarak sınıflandırılabilirler. Bütün bunların kombinasyonları değerlendirildiğinde ortaya çıkan problemler anlatılmış ve bunlar için yöntemler geliştirilmiştir. Örnek olarak kinematik yetersiz manipulatörler, çalışma uzaylarında geçerli bütün konfigürasyonlara ulaşmak için gereken serbestlik derecelerinden (SD) daha azına sahip olan manipülatörlerdir. Üç boyutlu çalışma uzayı için bu durum, bir manipülatörün serbestlik derecesi'nin (SD) altıdan daha küçü olmasına karşı düşer. Çünkü üç boyutlu çalışma uzayına sahip kinematik yeterliliği olan bir manipülatörün uç noktası, üç boyutta dönme ve üç boyutta öteleme olmak üzere toplam altı boyutlu bir manifold tanımlar. Birlikte çalışan manipülatörlerden oluşan bir sistem üzerindeki kuvvet ve moment dağılımlarını hesaplayabilmek için sistemin Jakobiyen matrisinin sütunlarının bütün kombinasyonları bu manifoldu tamamıyla tarayabilmelidir. Bundan dolayı literatürde genellikle manipülatörlerin kinematik yeterliliği ve tekil durumda olmamaları bu problemin çözümüne ön koşul olarak getirilmektedir. Birlikte çalışan manipülatörlerin dinamik analizinde kinematik yeterlilik ön koşulunun kaldırılması amacıyla manipülatörlerin taşıdığı yükü bir mobil platform olarak modellemek ve gerektiğinde sisteme ?sözde eklem? eklemek olarak özetlenebilecek bir yöntem tanıtılmıştır.

Özet (Çeviri)

A mechanical system is said to be in a complex topology when it includes multiple subgroups, which may include one or more of the serial topology, tree topology and closed topology systems. These subgroups can be further classified according to their actuation (under-actuated or fully-actuated), according to their manipulability (kinematically deficient, full DOF or redundant) and according to their constraints (holonomic or nonholonomic). Out of all possible configurations, we identified the issues and provided the solutions. For example, in the pseudo-joint method we first augment the system with additional joints called pseudo joints and then remove them from the system by constraints called pseudo-torques. These constraints actually correspond to stress along the pseudo-joints. Therefore, for the price of stress computation, we obtain full propagation of forces and torques including the constrained ones throughout the system. Our goal from the forward dynamics problem, on the other hand, is to solve for the complete force/torque and acceleration distribution of the system including those at the constraints. The methodology presented is modular so as to apply no matter how complicated the system is. Mass matrix factorization and inversion is also an issue for large order systems. A modified order-n algorithm is embedded to enhance the performance. We believe that the application of our algorithm to complex topology systems with nonholonomic constraints is the domain where it fits best.

Benzer Tezler

  1. Yapay sinir ağları ile robotlarda hareket kontrolü

    Motion control of robots with artificial neural networks

    HAKAN ARSLAN

  2. Hemodynamic characterization of heart and venous valves based on multi-phase blood flow and FSI modelling

    Çok fazlı kan akışı ve FSI modellemesine dayalı kalp ve venöz kapakçıkların hemodinamik karakterizasyonu

    REZA DARYANI

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA SERDAR ÇELEBİ

  3. Dissecting biomolecular interactions by integrative modeling

    Başlık çevirisi yok

    EZGİ KARACA

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2013

    BiyomühendislikUniversiteit Utrecht

    PROF. DR. ALEXANDRE M. J. J. BONVIN

  4. Deep reinforcement learning approach in control of Stewart platform- simulation and control

    Stewart platformunun kontrolünde derin pekistirmeli öğrenme yaklaşımıc- simülasyon ve kontrol

    HADI YADAVARI

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Mekatronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SERHAT İKİZOĞLU

    DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHİT BARIŞ TAVAKOL

  5. Li-iyon batarya modelinin en uygunlaştırılması ve batarya bozunumunun incelenmesine katkılar

    Contributions to optimization of Li-ion battery models and analysis of battery degradation

    HAKAN İNCESU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA AHMET KOCABAŞ