Ağaç malzeme yüzey işlemi katmanlarında yaşlanma sonucu belirlenen değişiklikler
Changes due to weathering of surface finishing layers of wood
- Tez No: 216877
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET KURTOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Teknik Eğitim, Wood Products, Forestry and Forest Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Weatherometer, Xenon-ark, Dıs ortam, Su bazlı vernik, Adezyon, Yüzey Pürüzlülügü, Sertlik, Parlaklık, Renk degisimi, Weatherometer, xenon-arc, outdoors, water-based varnish, adhesion, surface roughness, hardness, brightness, discoloration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orman Endüstri Makineleri ve İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Ahsap, iç ve dıs mekânda, dekorasyon ve yapı elemanlarında kullanılan vazgeçilmez bir malzemedir. Dıs ortamda kullanılan ahsabın dayanıklılıgını ve dogal görüntüsünü uzun süre korumak en önemli sorunlardan birisidir. Agaç malzeme çesitli özelliklerinden dolayı günümüzde hala çok çesitli kullanım alanlarında tercih edilmektedir. Ahsap estetik ve güzel görüntü vermesine karsın, iç ve dıs ortamdaki hava tesirlerine karsı fazla dayanıklı degildir. Mevsimlik degismeler, günes ve yagmur etkileri vernik katmanlarında yıpranmıs ve eskimis bir görüntüye neden olur. Bu nedenlerle agaç malzeme yüzeyleri boya\vernik gibi koruyucu katmanlarla kaplanmalıdır. Bu çalısma farklı katman kalınlıgında (iki ve üç kat) kaplanmıs, tek ve çift bilesenli su bazlı verniklerin, sarıçam (Pinus sylvestris L.), roko (Chlorophora excelsa) ve Anadolu kestanesi (Castenea sativa Mill.) deney örneklerinin xenon-ark lambası kullanılarak; hızlandırılmıs yaslandırma sonundaki, vernik katmanına iliskin performans özelliklerinin belirlenmesine yönelik olarak hazırlanmıstır. Çalısmada deney örnekleri; 144 saat ve katları sürelerde, günes ısıgına en yakın ısıma ve yaslandırmayı gerçeklestiren xenon-ark lambasını kullanan, WOM (weather-ometer) cihazı ile hızlandırılmıs yaslandırma etkisine maruz bırakılmıstır. Günes yayılımı ve küresel ısıma benzetimi; 6500 W'lık xenon-ark lambası ile; 0,55 ±0,03 W/m2 (340 nm)'de borosilikat cam filtre kullanılarak saglanmıstır. Xenon-ark lambası ısıgının örnek yüzeylerindeki etkilerini belirlemek için yapılan deneylerde; 102 dakikalık, ısıma yaslandırması ve 18 dakikalık damıtılmıs su püskürtmesi 50 ±5 0C'de ve % 80 ±5 nispi nemdeki kondisyonlama tahribat süreci ortamı taklit edilerek yapılmıstır. Hızlandırılmıs yaslandırma ortamına bırakılan deney örneklerinin yüzeye yapısma direnci, sertlik degerlerinde artıslar kaydedilmistir. Yaslandırma öncesinde deney örneklerinin yapısma direnci ve sertlik degerleri düsük degerlerde iken; yaslandırma islemi sonucu vernik katmanlarındaki kürlenme etkisinin devam etmesi sonucu degerlerde artıs oldugu tespit edilmistir. Hızlandırılmıs yaslandırma etkisine bırakılan deney örneklerinin yüzey pürüzlülük, parlaklık ve renk degerlerinde yaslandırma islemi sonunda büyük düsüsler kaydedilmistir. Sonuç olarak; dıs ortamda dekorasyon ve yapı elemanı olarak kullanılan agaç malzeme ve vernik iliskileri ile yaslanma sonucu vernik katmanlarında meydana gelen degisiklikler arastırılmıs, bu malzemelerin optimum kullanım degerleri belirlenerek, ülke ekonomisine ve uygulayıcılara katkı saglaması amaçlanmıstır.
Özet (Çeviri)
Wood is a material used indoors and outdoors extensively in decorations and building materials. To maintain the durability and the natural appearance of the wood used outdoors for a long time is a serious problem. Wood due to its certain characteristics is still preferred today in numerous manufacturing fields. Wood, which bears an asthetic and attractive appearance, is not resistant to outdoor and indoor temperature conditions. Seasonal changes, the sun and rain cause an old and aged appearance on the varnish layers. Therefore wood material surfaces should be covered with protective layers such as varnish/paint. This study aims at determining the performance qualities of single and multi-component water-based varnish layers of various thickness applied to yellow pine (Pinus sylvestris L.), Iroko (Chlorophora excelsa) and Anatolian chestnut (Castenea sativa Mill.) as a result of rapid xenon-arc ageing. The samples were exposed to WOM (weather-ometer) rapid aging process which provides the most similar lighting and aging to the sun for 144 hours and its multiple hours. The sun dispersion and global ligting simulation was managed by using a borosilikat glass filter and 6500 Watt xenon-arc lamp at 0,55 ±0,03 W/m2 (340 nm). In order to identify the effect of the xenon-arc lamp light on the sample surfaces, the experiments involved simulating an environment of conditioning damaging process of 102 min light aging and 18 min distilled water spraying at 50 ±5 0C?de and % 80 ±5 relative humidity. The samples exposed to aging process showed increases in their surface sticking resistance and hardness values. Whereas the surface sticking resistance and hardness values of the samples were low before the experiment, as a result of aging process, owing to the continiation of the curing process on the varnish layers, these values were observed to rise. Also, the samples exposed to the aging process showed drastic decreases in their surface roughness, brightness and color values. In conclusion, this study investigated the relationship between wood materials used outdoors as decoration and building elements, varnish and the changes incurred as a result of aging process on the varnish layers and as a result, aimed at determining the optimal conditions for using these materials and contributing to the country economy and those practicing surface treatment business.