Antioksidan kapasite tayin yöntemlerinin analitik açıdan karşılaştırılması
Analytical comparision of antioxidant capacity determination methods
  1. Tez No: 216896
  2. Yazar: ASİYE ARDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ERSİN KARAGÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kapari (Capari spinosa L.), DPPH, Total Fenolik Bileşik Tayini, TEAC, CUPRAC, ORAC, Capers (Capari spinosa L.), DPPH, Total Phenolics, TEAC, CUPRAC, ORAC
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Antioksidanlar koruyucu etkilerini oksidasyon sürecinin farklı aşamalarında ve farklı mekanizmalarla gösterirler. Farklı test metotları antioksidan aktivite hakkında özel fakat sınırlı bilgi verdiklerinden, tek bir antioksidan üzerinde farklı antioksidan testlerinin sonuçlarının karşılaştırılması metotların gücü hakkında bilgi vereceği gibi antioksidanın farklı koruyucu etkilerini de ortaya çıkarabilir.Bu çalışmada antioksidan aktivitenin ölçülmesinde sıklıkla kullanılan 2,2 ? -diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radikal süpürücü aktivite yöntemi, total fenolik bileşik miktarı tayin yöntemi, ABTS radikal katyonu kullanılarak troloks eşdeğeri antioksidan kapasite tayin yöntemi (TEAC), kuprik iyon indirgeme kapasitesi (CUPRAC) yöntemi ve oksijen radikal absorbans kapasitesi (ORAC) yöntemi kapari (Capari spinosa L.) bitkisinin etanol ve su ekstrelerinin antioksidan aktivitelerini tayin etmek üzere kullanılmış ve karşılaştırma yapılmıştır.Çalışmada kapari sulu ekstresinin DPPH radikal süpürme aktivitesi etanol ekstresinden biraz daha yüksek bulunmuştur. Öte yandan su ekstresinin fenolik bileşik içeriği alkol ekstresinin fenolik bileşik içeriğinden daha düşüktür. İncelenen yöntemlerden TEACABTS ile fenolik bileşik miktarı arasında pozitif ilişki tespit edilirken TEACCUPRAC ve TEACORAC yöntemleri negatif ilişki göstermişlerdir.Sonuç olarak in vitro antioksidan aktivite tayininde tek bir tayin metodunun antioksidanın gücü hakkında sınırlı bilgi vereceği, bu nedenle birkaç tanesinin birlikte kullanılmasının gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Antioxidants can exercise their protective properties at different stages of the oxidation process and by different mechanisms. As different testing methods provide particular, but limited information about antioxidant activity, a comparison of the methods using a single antioxidant should give information about the strength of the methods as well as about the different protective effects of the antioxidant.In this work, five methods widely employed in the evaluation of antioxidant activity, namely 2,2 ? -diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging method, total phenolics analysis, trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) assay with ABTS radical cation, cupric ion reducing capacity (CUPRAC) method and oxygen radical absorbance capacity (ORAC) method have been compared with regard to their application in the determination of antioxidant activity of ethanol and water extracts of capers (Capari spinosa L.).According to the results DPPH radical scavenging activity of water extracts of capers was forum to be slightly higher than that of ethanolic extract. On the other hand total phenolic content of water extract was found to be lower than that of ethanolic extract. According to the results of the tested methods there was a positive correlation between TEACABTS and total phenolic content whereas the correlation was negative for TEACCUPRAC and TEACORAC. In conclusion it was stated that a single antioxidant activity test would present limited information about the power of the antioxidant in question and it was emphasized that use of a combination of various methods should be used in assessing the antioxidant activities in vitro.