Bozdağ (Ödemiş) ve Akdağ (Tavas)' daki Rana macrocnemis (Anura:Amphibia) türünün taksonomik incelenmesi
Taxonomic status of Rana macrocnemis (Anura:Amphibia) around Bozdağ (Ödemiş) and Akdağ (Tavas)
  1. Tez No: 216898
  2. Yazar: FUNDA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rana macrocnemis macrocnemis, Rana macrocnemis tavasensis, nominat, endemik, anura, amphibia, Rana macrocnemis macrocnemis, Rana macrocnemis tavasensis, nominat, endemic, anura, amphibia
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma Anadolu Dağ Kurbağalarından Rana macrocnemis (Anura:Amphibia) türünün İzmir ili Ödemiş ilçesi Bozdağ mevkiinde ve Denizli ili Tavas ilçesi Akdağ mevkiinde mevcut populasyonlarının karışık olan taksonomik durumlarına açıklık getirmek amacıyla yapılmıştır.Akdağ'dan Çakıroluk mevkiinden temmuz ayında 29(5?? + 24??) ergin örnek ve Bozdağ'dan 1528m. yükseklikten otel bölgesinden 15(6?? + 9??) ergin örnek toplanmıştır. Ayrıca Bozdağ köyü civarından, Gündalan ve Büyük Çavdar Yaylalarından toplanmış Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Koleksiyonunda mevcut 9(7?? + 2??) örnekten de yararlanılmıştır. Ağzı kapalı bir kapta eter ile bayıltılan örneklerin her birinin dorsal ve ventralden fotoğrafları çekilmiş, daha sonra%96 `lık etil alkolde tespit edilmiştir. Populasyon örnekleri literatür bilgisinden de yararlanılarak morfolojik özellikleri, kumpas kullanılarak yapılan vücut ölçümleri ve bu ölçümlere ait oranlar, renk ve desen özellikleri, biyotop özellikleri açısından incelenmiş ve her iki populasyon bu özellikler açısından karşılaştırılmıştır.Ayrıca, Bozdağ populasyonunu nominat alt tür Rana macrocnemis macrocnemis , Akdağ populasyonunu endemik alt tür Rana macrocnemis tavasensis olarak tanımlayan Baran ve Atatür (1986)'ün çalışmalarıyla da aynı özellikler dikkate alınarak karşılaştırma yapılmıştır.Akdağ populasyonunda vertebral şeridin varlığı, dorsolateral kıvrım renginin oldukça açık olması, daha koyu sırt rengi ile Bozdağ populasyonundan ayırt edilebilir farklılıklar tespit edilmiştir. Özellikle dorsolateral kıvrım rengi ve vertebral şeridin varlığının her iki populasyonda bulunma yüzdelerindeki farklılık oldukça dikkat çekicidir. Bunların dışında sırt desenlerinde ve vücut ölçülerinin karşılaştırılması yapıldığında da iki populasyon arasında tespit edilebilir farklar bulunmuştur.Sonuç olarak iki populasyona ait hayvanların farklı oldukları ve bu farklılığın alt tür seviyesinde olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of clarifying the mixed taxonomic status of current populations of Rana macrocnemis (Anura:Amphibia) species among Anatolian mountain frogs in İzmir, Ödemiş county, Bozdağ district and Denizli, Tavas county, Akdağ district. In July 29(5?? + 24??) mature sample from Çakıroluk district in Akdağ, and 15(6?? + 9??) mature samples from hotel area in 1528 m. Height of Bozdağ were collected. Also, 9(7?? + 2??) samples included in Adnan Menderes University, Department of Biology Collection, gathered from Bozdağ village neighborhood, Gündalan and Büyük Çavdar plateaus, were used. Dorsal and ventral photographs of each samples etherized in a covered container were taken, and then they were determined in %96 ethyl alcohol. Buy using literature information, Population samples were examined in terms of morphological features, body measurements by using compass, and rates belonging to these measurements, color and pattern characteristics and biotope features, and both populations were compared in the context of these features.Besides, a comparison was made by taking into account the same features with the studies of Baran and Atatür (1986) who described Bozdağ population as nominat sub species Rana macrocnemis macrocnemis and Akdağ population as endemic sub species Rana macrocnemis tavasensis. Due to the fact that in Akdağ polpulation there is a vertebral string, the color of dorsolateral fold is highly light, and it has a darker back color, distinctive differences with Bozdağ population were detected. It is especially remarkable that the difference between the percentages of the presence of dorsolateral fold color and vertebral string in both populations is high. In addition to that, remarkable differences were found between the two populations when a comparison about hard patterns and body sizes was done.As a result it was determined that, the amphibians belonging to these populations were different and this difference could be in the level of sub species.