Campanula teucrioides Boiss. ve Jasione supina subsp. Tmolea (stoj.) Damboldt'un tozlaşma biyolojisi
Pollination biology of Campanula teucrioides Boiss. and Jasione supina subsp. Tmolea (Stoj.) Damboldt
  1. Tez No: 291006
  2. Yazar: VOLKAN EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SEÇMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Zooloji, Biology, Botany, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Campanula, Jasione, Üreme sistemi, tozlaşma biyolojisi, ikincil polen sunumu, Bozdağ, Campanula, Jasione, breeding system, pollination biology, secondary pollen presentation, Bozdağ
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Campanula teucrioides ve Jasione supina subsp. tmolea taksonlarının tozlaşma biyolojisi çalışılmıştır. Türkiye için endemik olan bu taksonlar sadece İzmir, Ödemiş, Bozdağ'da yaşamaktadır. Taksonların çiçekleri hermafrodit, protandrik ve stilus üzerindeki polen toplayan tüyler ile ikincil polen sunumu yapmaktadırlar. Bu özellikler allogamiye ve biyotik polinatörlerin varlığına işaret etmektedir. Arazide yapılan tozlaştırıcı gözlemlerinde her iki taksonda etkin olan tozlaştırıcılar tespit edilmiştir. Bunlar; Chelostoma campanularum, Halictus sp., Apis mellifera ve Eristalis tenax'tır.C. teucrioides'in kendine-uyumlu ve fakültatif otonom olduğu bulunmuş, ancak bu durum J. supina subsp. tmolea için kesin olarak belirlenememiştir. Her iki türde de karışık bir üreme sistemi (temelde çapraz döllenme/böcekle tozlaşma ayrıca otogami) mevcuttur. Çalışmada, bitkilerin polen üretimi, stigmaya ulaşan kendine ait ve diğer bitki polen sayıları ile bu polenlerin döllediği ovül sayıları saptanmıştır. Bu verilere göre her iki takson için de tozlaşma başarısı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The pollination biology of Campanula teucrioides and Jasione supina subsp. tmolea was studied, both endemic to İzmir, Ödemiş Bozdağ. The flowers are hermaphroditic, protandrous and exhibit secondary pollen presentation involving pollen collecting hairs on the style. These features imply allogamy and biotic pollination. Effective pollinators for both taxa are Chelostoma campanularum, Halictus sp., Apis mellifera and Eristalis tenax.The studies revealed that C. teucrioides is self-compatible and facultative autogamous it was not recorded in J. supina subsp. tmolea. A mixed mating system is (primarily outcrossing/enthomophilous, but also autogamous) present. Pollen production, number of pollen reaching own and other stigmas and number of fertilized ovules was also calculated. The success of pollination for both taxa were determined in accordance with the data obtained.