Resmi ilköğretim okulları müdürleri ile özel ilköğretim okulları müdürlerinin öğretim liderliği davranışlarının karşılaştırılması (Ankara ili Çankaya ilçesi örneği)
A comparison of educational leadership behavior of private primary school headmasters and public school headmasters (Çankaya, Ankara sample)
  1. Tez No: 216955
  2. Yazar: MÜZEYYEN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞADUMAN KAPUSUZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Müdürü, Öğretmen, Öğretim Liderliği, Öğretim Liderliği Davranış Boyutları, School Administrator, Teacher, Instructional LeadershipInstructional Leadership Behaviours
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma Ankara İli Çankaya İlçesi'nde görev yapan resmi ilköğretim okulu müdürleri ile özel ilköğretim okul müdürlerinin öğretim liderliği görev ve davranışlarını hangi derecede yerine getirdiklerini belirlemek ve bu görev ile davranışları yerine getirirken iki grup arasında farklılıklar olup olmadığını tespit etmeyi amaçlamaktadır.Araştırma, tarama modeli esas alınarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini Ankara ili Çankaya ilçesindeki ilköğretim okulları oluşturmuştur. Bu okullar içerisinden özel ilköğretim okullarının tümü ve 28 resmi ilköğretim okulu yansız seçimle örnekleme alınmıştır. Verileri toplamak için araştırmacı tarafından kısa adı PIRMS olan araçtan da yararlanılarak, yeni bir anket geliştirmiş olan Gümüşeli `nin (1996) anketi izni alınarak kullanılmıştır.Deneklerin örgütsel ve bireysel değişkenler bakımından dağılımlarını belirlemek için yüzde; diğer bulgular ile ilgili analizler için de aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, tekniklerinden yararlanılmıştır. Bu işlemlerden sonra aşağıda elde edilen bulgular tablolar halinde düzenlenerek gerekli açıklama ve yorumlar yapılıp, sonuçlar çıkarılmıştır.1-Öğretmenler ilköğretim okulu müdürlerinin ?okulun amaçlarını geliştirme?, ?okulun amaçlarını açıklama?, ?öğretimi denetleme ve değerlendirme?, ?eğitim programını koordine etme?, ?öğrenci başarısını izleme?, ?öğretim zamanını koruma?, ?varlığını hissettirme?, ?öğretmenlere özendirici ödüller verme?, ?öğretmenlerin mesleki gelişimini sağlama?, ?akademik standartlar geliştirme ve uygulama?, ?öğrencileri öğrenmeye özendirme? davranışlarının hepsini de ?çoğunlukla? yaptıklarını belirtmişlerdir.2-Resmi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler okul müdürlerinin ?okulun amaçlarını geliştirme?, ?okulun amaçlarını açıklama?, ?öğretimi denetleme ve değerlendirme?, ?eğitim programını koordine etme?, ?öğrenci başarısını izleme?, ?öğretim zamanını koruma?, ?varlığını hissettirme?, ?öğretmenlere özendirici ödüller verme?, ?öğretmenlerin mesleki gelişimini sağlama?, ?akademik standartlar geliştirme ve uygulama?, ?öğrencileri öğrenmeye özendirme? davranışlarının hepsini de ?çoğunlukla? yerine getirdikleri yönünde görüş bildirirken, özel ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler bu davranışların okul müdürleri tarafından ?her zaman? yerine getirildiğini belirtmişlerdir.Bu bulgular öğretmen görüşlerine göre resmi ilköğretim okullarında görev yapan müdürlerin öğretim liderliği davranışlarını özel ilköğretim okulu müdürlerine göre daha düşük düzeyde yerine getirdikleri şeklinde yorumlanabilir.3-Okul müdürleri kendilerinin ?okulun amaçlarını geliştirme?, ?okulun amaçlarını açıklama?, ?öğretimi denetleme ve değerlendirme?, ?eğitim programını koordine etme?, ?öğrenci başarısını izleme?, ?öğretim zamanını koruma?, ?varlığını hissettirme?, ?öğretmenlere özendirici ödüller verme?, ?öğretmenlerin mesleki gelişimini sağlama?, ?akademik standartlar geliştirme ve uygulama?, ?öğrencileri öğrenmeye özendirme? davranışlarının tümünü ?her zaman? yerine getirdikleri yönünde görüş belirtmişlerdir.4-Resmi ilköğretim okullarında görev yapan okul müdürleri kendilerinin ?okulun amaçlarını geliştirme?, ?okulun amaçlarını açıklama?, ?öğretimi denetleme ve değerlendirme?, ?eğitim programını koordine etme?, ?öğrenci başarısını izleme?, ?varlığını hissettirme?, ?öğretmenlerin mesleki gelişimini sağlama?, ?öğrencileri öğrenmeye özendirme? davranışlarını ?çoğunlukla? yerine getirdiklerini belirtirken ?öğretim zamanını koruma?, ?öğretmenlere özendirici ödüller verme? ile ?akademik standartlar geliştirme ve uygulama? davranışlarını ise ?her zaman? yerine getirdikleri yönünde görüş belirtmişlerdir.Özel ilköğretim okullarında görev yapan okul müdürleri ise bu on bir davranışın hepsini de ?her zaman? yerine getirdiklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This research aims to compare the educational leadership behavior of the headmasters at private schools and the headmasters at public primary schools. The research aimed to determine at what degree the headmasters of private primary schools and headmasters of state primary schools have fulfilled their educational leadership mission and find out if there is a difference between these two groups while performing their jobs.The research has been completed on the basis of a questionnaire model. The research content was formed according to the primary schools in Çankaya, Ankara. All the private primary schools and twenty-eight public primary schools in the area were chosen randomly to form the sample. PIRMS, the short name for a device used to collect data, and the new questionnaire developed by Gümüşeli (1996), was employed by the researcher.While percentage was used to determine the distribution of the test subjects in terms of organizational and individual differences; arithmetic average, standard deviation, t test techniques were used for the analysis of other findings. After these processes, the findings were categorized in the form of tables and conclusions were drawn up with the required explanations and comments.1-Teachers stated that school principals are perfoming all the tasks like developing schools purposes, expleining schools purposes, auditing and evaluating the education, coordinate education program , following student success, preserving education time,showing their existense, rewarding the teachers, providing the teachers Professional improvement, improving academical standarts and putting them into practice, and encourage students to learn, most of the time.2-Public school teachers stated that school principals are performing all at these 11 tasks most of the time, private school teachers stated that school principals are performing these tasks all the time. According to the findings based on teacher opinion, public school principals are performing education leadership tasks less compared to private school teachers.3- School managers stated that they are performing all the tasks like developing schools? purposes, auditing and evaulating the education, coordinate eduation program, following student success, preserving education time, showing their existense, rewarding the teachers, providing the teachers Professional improvement, improving academical standards and puttıng them into practice, and encourage students to learn all the time.4- Public school managers stated that they are performing the tasks like developing school?s purposes, explaining schools? purposes, auditing and evaluating the education, coordinate education program, following student success, showing their existense, providing the teachers proffessional improvement and encourage students to learn most of the time, whercas they are performing the taskslike preserving education time, rewarding the teachers and improving academical standards and putting them into practice all the time. Private school managers stated they are performing all the 11 tasks all the time.