Yatılı ilköğretim bölge okulu yöneticilerinin yönetim süreçelerinde karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunların olası çözümlerine ilişkin görüşleri
The problems of administrative processes met by the administrators of regional boarding schools and their ideas related to the probable solutions
- Tez No: 216954
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞENAY SEZGİN NARTGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yatılı lkögretim Bölge Okulu, Yönetim Süreci, Yönetici, Regional Boarding Schools, Administration process, administrator
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu arastırmanın amacı, Yatılı lkögretim Bölge Okullarında yönetimin; problem çözme ve karar verme, planlama, örgütleme, iletisim, esgüdümleme, denetim ve degerlendirme süreçlerinin uygulanmasında karsılasılan sorunları ve bu sorunlara iliskin çözüm önerilerini ortaya koymaktır. Bu amaçla her bir yönetim sürecine iliskin Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticilerine sorular yöneltilmis, veriler toplanmıs süreçlerin isleyisine iliskin analizler yapılmıs, mevcut olan durum ile Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticilerine ve kuramsal bilgilere göre olması gereken durum karsılastırılmıstır. Arastırmanın tamamında nitel arastırma yöntemleri kullanılmıs görüsme teknigine uygun olarak hazırlanan 32 soru arastırmaya katılan Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticilerine yöneltilmistir. Alınan cevaplar dogrultusunda elde edilen sonuçlar asagıda ana hatları ile özetlenerek verilmistir: Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticilerinin görüslerine göre Yatılı lkögretim Bölge Okullarında problem çözme sürecinde sıklıkla karsılasılan problemlerin basında Yatılı lkögretim Bölge Okullarının 24 saat açık olması gelmektedir. Bu durum pek çok probleme nedenolmaktadır. Yatılı lkögretim Bölge Okulu velilerin yas ortalaması yüksektir, veliler yeterince bilinçli ve çocuklarını okutmaya istekli degildirler. Yatılı lkögretim Bölge Okullarında ilkögretimin ilk üç sınıfındaki ögrenciler kendi öz bakımlarını gerçeklestirebilecek yeterlilikte degildir. Yatılı okuyan ögrencilerin aile özlemi çekmesi, okula uyumlarını güçlestirmektedir. Yatılı lkögretim Bölge Okulu ögrencileri genelde okumaya hevessiz ve hayal kurma konusunda isteksizdir. Yatılı lkögretim Bölge Okullarının yerlesim yeri dısında kurulmus olması hem ulasımı güçlestirmekte hem de Yatılı lkögretim Bölge Okullarında okuyan ögrencilerin sosyal uyum becerilerinin gelismesini olumsuz yönde etkilemektedir. Yatılı lkögretim Bölge Okullarında teknik personel ve saglık personelinde eksiklik vardır. Hizmet alımı ve ihaleler yöneticinin zamanının büyük bir kısmını almaktadır. Özellikle meslege yeni baslayan ögretmenler Yatılı lkögretim Bölge Okulu sartlarına uyum saglamakta sıkıntı çekmektedir. Bazı Yatılı lkögretim Bölge Okullarında hala spor salonu, lojman binası bulunmamakta ve araç-gereç, donanım konusunda sıkıntı çekilmektedir. Sonuç olarak Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticilerinin beyanlarına göre Yatılı lkögretim Bölge Okullarında pek çok problem alanı oldugu belirlenmistir. Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticileri kendilerini bu problemlerin çözümünde, karar verme, planlama, Bu arastırmanın amacı, Yatılı lkögretim Bölge Okullarında yönetimin; problem çözme ve karar verme, planlama, örgütleme, iletisim, esgüdümleme, denetim ve degerlendirme süreçlerinin uygulanmasında karsılasılan sorunları ve bu sorunlara iliskin çözüm önerilerini ortaya koymaktır. Bu amaçla her bir yönetim sürecine iliskin Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticilerine sorular yöneltilmis, veriler toplanmıs süreçlerin isleyisine iliskin analizler yapılmıs, mevcut olan durum ile Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticilerine ve kuramsal bilgilere göre olması gereken durum karsılastırılmıstır. Arastırmanın tamamında nitel arastırma yöntemleri kullanılmıs görüsme teknigine uygun olarak hazırlanan 32 soru arastırmaya katılan Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticilerine yöneltilmistir. Alınan cevaplar dogrultusunda elde edilen sonuçlar asagıda ana hatları ile özetlenerek verilmistir: Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticilerinin görüslerine göre Yatılı lkögretim Bölge Okullarında problem çözme sürecinde sıklıkla karsılasılan problemlerin basında Yatılı lkögretim Bölge Okullarının 24 saat açık olması gelmektedir. Bu durum pek çok probleme nedenolmaktadır. Yatılı lkögretim Bölge Okulu velilerin yas ortalaması yüksektir, veliler yeterince bilinçli ve çocuklarını okutmaya istekli degildirler. Yatılı lkögretim Bölge Okullarında ilkögretimin ilk üç sınıfındaki ögrenciler kendi öz bakımlarını gerçeklestirebilecek yeterlilikte degildir. Yatılı okuyan ögrencilerin aile özlemi çekmesi, okula uyumlarını güçlestirmektedir. Yatılı lkögretim Bölge Okulu ögrencileri genelde okumaya hevessiz ve hayal kurma konusunda isteksizdir. Yatılı lkögretim Bölge Okullarının yerlesim yeri dısında kurulmus olması hem ulasımı güçlestirmekte hem de Yatılı lkögretim Bölge Okullarında okuyan ögrencilerin sosyal uyum becerilerinin gelismesini olumsuz yönde etkilemektedir. Yatılı lkögretim Bölge Okullarında teknik personel ve saglık personelinde eksiklik vardır. Hizmet alımı ve ihaleler yöneticinin zamanının büyük bir kısmını almaktadır. Özellikle meslege yeni baslayan ögretmenler Yatılı lkögretim Bölge Okulu sartlarına uyum saglamakta sıkıntı çekmektedir. Bazı Yatılı lkögretim Bölge Okullarında hala spor salonu, lojman binası bulunmamakta ve araç-gereç, donanım konusunda sıkıntı çekilmektedir. Sonuç olarak Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticilerinin beyanlarına göre Yatılı lkögretim Bölge Okullarında pek çok problem alanı oldugu belirlenmistir. Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticileri kendilerini bu problemlerin çözümünde, karar verme, planlama, örgütleme, iletisim, esgüdümleme, denetim ve degerlendirme süreçlerinde etkili görmektedir. Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticilerinin yönetimin tüm süreçlerinin en iyi sekilde isletilebilmesi için, etkili bir Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticinin sahip olması gereken özelliklere iliskin görüsleri asagıda özetlenmistir: Etkili bir Yatılı lkögretim Bölge Okulu yöneticisi, iyi iletisim becerileri gelistirmis, Yatılı lkögretim Bölge Okulları ile ilgili mevzuat, yönetmelik ve kanunlara hâkim olmalıdır. Fedakâr, yapıcı, hosgörülü olmalı, çocukları sevmelidir. Herkese karsı esit davranmalı, olaylar karsısında tarafsız kalabilmeli, liderlik özelliklerini tasımalıdır. leri görüslü ve iyi bir planlamacı olmalı, gerektiginde risk alabilmeli, meslegini sevmelidir. Sivil toplum örgütleri, üst kurum amirleri ile iyi iliskiler içinde olmalı, giyim kusamı ve davranısları ile model olusturmalıdır. Okulunu benimsemeli kendisini oraya adamalıdır.Yatılı lkögretim Bölge Okulları Türkiye'nin kırsal kesiminde oldukça yaygındır. Bu bölgelerde yürütülen egitim ögretim faaliyetlerinin önemli bir kısmı Yatılı lkögretim Bölge Okullarında gerçeklesmektedir. Ülke genelinde her yıl binlerce mezun veren Yatılı lkögretim Bölge Okullarının sorunlarının asılması, daha etkili bir sekilde yönetilmesi demek, Türk Egitim Sisteminin de büyük oranda iyilestirilmesine katkıda bulunmak demektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the problems met in the application of problem solving and decision making, planning, organizing, interaction, coordination, supervision, and evaluation processes in the administration of the Regional Boarding Schools. For this purpose, items related to each of the administration processes were asked to the administrators of the Regional Boarding Schools, data were gathered and analyzed related to the implementation of the processes and the existing and the necessary conditions described by the administrators of the Regional Boarding Schools were compared. Quantitative methods were used in the research and 32 interview questions were asked to the administrators of Regional Boarding Schools. The data gathered according to the responses were summarized briefly in the bellow: According to the opinions of the administrators of the Regional Boarding Schools, the most frequently met problem is 24 hours opening of the Regional Boarding Schools. Thiscondition has caused many problems. The age mean of the parents is high and they aren?t conscious enough and eager enough to train their children. The students of the first three grades aren?t successful in realizing their essential needs. The students of boarding schools have missed their families and this has caused difficulty in their adaptation process. The students of Regional Boarding Schools, generally weren?t eager to learn and to dream. The placement of Regional Boarding Schools were outside of the settlement places, this has affected negatively both transformation and improvement of social adaptation skills of the students. The administrators have spent most of their time with services and adjudication. Especially, the newly attained teachers have had some troubles in meeting the conditions of Regional Boarding Schools. In some Regional Boarding Schools, there still weren?t sport hall and residence buildings and there were some problems related to equipment and rigging. As a result, according to the declerations of the administrators of Regional Boarding Schools, it was determined that there were many problem areas in Regional Boarding Schools. The administrators have seen themselves as effective in the processes of problem solving, decision making, planning, organizing, interaction, coordination, and evaluation. The requirements of administrators of Regional Boarding Schools in order to realize administrative processes were summarized in the bellow: The effective Regional Boarding Schools administrator must be a good trained in interaction and must be dominant in legistations, regulations and laws. He must be devoted, constructive, tolerated and he must like children. He must behave democratically and objectively and has the leadership qualities. He must be open-minded and a good planner and must take risks if necessary and like his duty. He must be in good relationships with public organizations, and high level administrators and he must be a good model with his clothing. she must adopt and devote himself to Regional Boarding Schools. Regional Boarding Schools are very widespread in the rural areas. The important part of the education instruction activities are realized in Regional Boarding Schools. To find solutions to the problems of Regional Boarding Schools which have given thousands of graduates everyyear and to administer them more effectively mean to participate in the improvement of the Turkısh Education System to a great exend.