İlköğretim 6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler dersi öğretim programının ölçme ve değerlendirme öğesinin öğretmen görüşleri açısından incelenmesi
An analysis on measurement and assessment of social studies teaching program of 6th and 7th grade in primary schools in terms of opinions of the teachers
  1. Tez No: 217079
  2. Yazar: SERKAN ALGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KAF HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler öğretim programı, geleneksel ölçme ve değerlendirme, alternatif ölçme ve değerlendirme, Social studies teaching program, traditional measurement and assessment, alternative measurement and assessment
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırmanın amacı, Adana ili Seyhan ve Yüreğir merkez ilçelerinde çalışan sosyal bilgiler öğretmenlerinin 2005 sosyal bilgiler öğretim programının ölçme ve değerlendirme öğesi ile ilgili görüşlerini incelemektir.Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, 2007-2008 eğitim öğretim yılında Adana ili Seyhan ve Yüreğir Merkez İlçelerindeki ilköğretim okulları ikinci kademede görev yapan 109 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmanın amacı doğrultusunda veri toplamak amacıyla anket ve görüşme formu kullanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular çerçevesinde, öğretmenlerin çoğunun 2005 sosyal bilgiler programı ve onun ölçme ve değerlendirme öğesi ile ilgili yeterli eğitim almadıkları, öğretmenlerin ölçme ve değerlendirmeye bakış açısının alternatif ölçme ve değerlendirme araçlarının kullanılmasıyla değiştiği, 2005 sosyal bilgiler programının uygulanması ile birlikte çoktan seçmeli testler, kısa cevaplı maddeler, performans ödevlerini kullandıkları ve öğretmenlerin geleneksel ve alternatif ölçme değerlendirme araçlarını harmanlayarak kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır.Öğretmenler ayrıca alternatif ölçme ve değerlendirme araçlarının uygulanmasını olumlu bulduklarını ve alternatif ölçme ve değerlendirme araçlarının uygulanması sonucunda öğrencilerin dersle ilgili tutumlarında olumlu değişiklikler gördüklerini buna karşın öğrencilerin akademik başarısında olumlu yönde herhangi bir değişikliğin olmadığını belirtmişlerdir. Öğretmenler öğrencilerde gördükleri olumlu değişiklikler olarak da öğrencilerin derse katılımının artmasını, kendilerine daha çok güvenmelerini, kendilerini rahatça ifade etmelerini, derse olan sevgilerinin artmasını, sınavlardan artık korkmamalarını göstermişlerdirÖğretmenler alternatif ölçme ve değerlendirme araçlarını uygulama sırasında bazı sorunlarla karşılaştıklarını belirtmişler ve bu sorunlar olarak da, başta uygulamanın çok zaman alması nedeniyle zaman sıkıntısı çekmelerini, sınıf mevcutlarının fazla olması nedeniyle ölçme ve değerlendirme araçlarını uygulayamamalarını, öğrencilerin kaynaklara ulaşmasının zorluğunu, öğrencileri internet kafelere bağımlı hale getirerek hazırcılığa alıştırmasını ve verilen görevlerin veliler tarafından yapılmasını göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the opinions of social studies teachers working in Seyhan and Yüreğir districts of Adana province about measurement and assessment dimension of the social sciences teaching program developed for 2005 education period.The research study is a descriptive study based on the survey model. The samples of the study were built of 109 social studies teachers teaching in second stage of elementary education in Seyhan and Yüreğir districts of Adana province. In the scope of this study, questionnaire and interview forms were used.Within the frame of the data obtained as a result of the study, it was found out that most of the teachers had not been sufficiently given the training course on 2005 social studies program and on measurement and assessment dimension; the opinions of the teachers about measurement and assessment changed after the alternative measurement and assessment tools had been used; the teachers began to use multiple chose tests, short-answer questions, performance student work, and they also used both traditional and alternative measurement-assessment tools.The teachers also stated that using alternative measurement and assessment tools are helpful, and although a positive change have not seemed in the academic success of the students, these tools contributed to positive changes in the attitude of them. The positive changes were found to be, respectively, the increase in number of the participating students, self-confidence of the students, and the easy expression of the students, love of the students against the course, and the decreasing fear of the students against exams.The teachers stated that they faced with some difficulties in the use of measurement and assessment tools such as pressure of time, over-crowded classes, availability of the sources, tendency to expect everything to be handed to them on silver plate through internet.