Political modernization and informal politics in Uzbekistan
Özbekistan'da siyasal modernleşme ve gayri resmi siyaset
- Tez No: 217119
- Danışmanlar: DR. ERDOĞAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal modernlesme, Özbek, klan, Gayri resmi Siyaset, Geçis Dönemi, Political modernization, Uzbeks, Clan, Informal Politics, Transition Regime
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tezin amacı Özbeklerin siyasal modernlesme tecrübesinin incelenmesidir. Bunu yapabilmek için, öncelikle modernlesme teorisinin elestirel bir analizi yapılmaya çalısılmıs ve Özbeklerin kimlik ve sosyo-politik dönüsümü, modern öncesi ve modern sonrası dönemlere ayrılarak incelenmistir. Özbeklerin siyasal modernlesmesinin kendine özgü toplumsal-siyasi yapılarla iliskisi arastırılmıs, Çarlık ve Sovyet yönetimlerinin bu iliskiyi nasıl etkiledigi incelenmistir. Ayrıca Sovyetlerin ilk yılları ve Sovyetler döneminde Özbeklerin siyasi kimlik gelistirme çabaları ve bu çabanın bagımsızlık dönemine etkisi siyasal modernlesme açısından incelenmistir. Tezin temel savı Çarlık dönemi ve özellikle Sovyetler zamanında yasanan dönüsümün Özbeklerin ayrı bir topluluk olarak siyasi kimlige kavusmaları ve siyasal modernlesmesi asamasında etkili oldugudur. Ancak Sovyetler zamanında, Özbeklerin kendine özgü sosyo-politik örgütlenmesi, klan ve akrabalık gibi yapılar, tepeden inme modernlesmeye adapte olabilmeyi basarmıs, hatta modern siyasi kurum ve davranısları kendi lehine çevirebilmistir. Bu özellik bagımsızlık döneminde daha da ortaya çıkmıs ve güçlenmistir. Sovyet sonrası Orta Asya ülkeleri ve Özbekistan'ı inceleyen geçis teorileri Özbeklerin bu özelliklerini kavrayamamıstır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to examine the political modernization experience of the Uzbeks. In order to do that, first, this dissertation critically analyze the modernization theory, and second, the identity- and socio-political transformation of Uzbeks in the pre- modern and modern eras. The political modernization of Uzbeks and its relation with the peculiar social-political structures, as well as the impact of Tsarist and the Soviet rule on those structures are examined. Moreover, the dissertation analyzes the emergence of an Uzbek political identity and its influence on the post-Soviet independent Uzbekistan. The main argument of this dissertation is that the Uzbek experience under the Tsarist and Soviet rule has inevitably transformed the Uzbek society and achieved relative success in changing the traditional forms into ostensibly modern ones. However, despite the successful political modernization during the Soviet era, the specific socio-political organization, clans and kinship structures inherent in the Uzbek society succeeded adapting and even transforming modern institutions and structures externally imposed by the Soviet. These informal traditional structures emerged as strong institutions in the post-independence era. Moreover, the dissertation claims that the transition and modernization approaches to Post-Soviet Uzbekistan failed in understanding the peculiar socio-political structures and their impact on informal politics in independent Uzbekistan.