Political leadership and democratic transition: the case of Askar Akaev in post-Soviet Kyrgyzstan
Politik liderlik ve demokratik dönüşüm: Sovyet sonrası Kırgızistan'da Askar Akaev örneği
- Tez No: 217120
- Danışmanlar: DOÇ.DR. PINAR AKÇALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Politik Liderlik, Demokratiklesme, Sovyet Sonrası Dönemde Geçis, Kırgızistan, Otoriterlik, Political Leadership, Democratization, Post-Soviet Transition, Kyrgyzstan, Authoritarianism
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu tez Askar Akaev ve Sovyet sonrası dönemde Kırgızistan'daki demokratiklesme baglamında politik liderligin bu süreçteki rolünü incelemektedir. Her ne kadar Kırgızistan'ın demokratik geçis süreciyle ilgili pek çok degisken bulunsa da Kırgız siyasetinin kisiye dayalı yapısı düsünüldügünde böyle bir inceleme için politik liderlik konusuna deginilmesi gerektigi açıktır. Bu baglamda, Kırgız demokratiklesmesinin degisen yörüngesi (1990'ların ortasına kadar süren, dünya çapında dikkat çeken ve Kırgızistan'ın demokratiklesme adına ümit vadeden bir aday olarak algılanmasını saglayan demokratik atılım, sonrasındaki demokrasiden geri dönüs ve sonunda otoriterlige kayıs) Akaev'in politik liderliginde degisen süreçlerle (reform yanlısı bir lider olarak ortaya çıkısı, baslarda yürüttügü politik ve ekonomik içerikli liberal politikaları ve asamalı olarak otoriterlige kayısı) eslesmektedir. Sonuç olarak, Akaev 2005 yılının Mart ayında halk protestosu sonucu görevden alındıgında, Kırgızistan dünya genelinde kabul gören baslangıçtaki demokratik çizgisinden çok uzakta ve diger otoriter Orta Asya Cumhuriyetleri'ne daha yakın bir noktada duruyordu.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the role of political leadership in post-Soviet democratic transition in Kyrgyzstan by looking at the case of Askar Akaev. Despite the fact that a variety of components can be considered as relevant for the democratic transition process in Kyrgyzstan, due to the highly personalistic nature of Kyrgyz politics, the issue of political leadership needs to be addressed for this purpose. In that sense, the converse trajectories of Kyrgyz democratization (an initial democratic leap till mid-1990s which attracted world-wide attention and made Kyrgyzstan a promising candidate for democratization, afterward a democratic reversion and finally a slip to authoritarianism) correspond to the three stages in Akaev?s political leadership style (his emergence as a reform-minded politician, his initial liberal policies in political and economic spheres and his gradual reversion to authoritarianism). As a result, when Askar Akaev was ousted from his office in March 2005 by a public protest, Kyrgyzstan was far away from its world-wide accepted initial trajectory to democracy and became more similar to other authoritarian Central Asian Republics.