The reconstruction of the past in the process of nation building in Kazahstan
Kazakistan'daki millet inşası sürecinde geçmişin yeniden inşası
- Tez No: 217118
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞEGÜL AYDINGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Millet insası, Kazak, Kazakistan, millet, milli kimlik, Sovyet Miletler Politikası, etno-sembolizm, etnik, yurttaslığa dayalı, Nation building, nationalism, Kazakh, Kazakhstan, nation, national identity, Soviet Nationalities Policy, ethno-symbolism, ethnic, civic
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tezde amaç, Kazak siyasetçiler tarafından izlenen politikaların, resmi söylemlerin ve yapılan açıklamaların incelenerek, Sovyet sonrasındaki dönemde Kazakistan'daki millet insası sürecinin izlediği yolun analiz edilmesidir. Bu çalısmanın analizinde, Anthony Smith'in etno-sembolist yaklasımından ve Walker Connor ile Willfried Spohn'un milli kimlik ve milliyetçilikle ilgili görüslerinden faydalanılmıstır. Bolsevikler tarafından sekillendirilen Sovyet Milletler Politikası kapsamında yapılan uygulamaların, günümüz Kazakistan'ına demografik, kültürel, politik ve dil bakımından yaptığı derin etkiler nedeniyle ve bugün Kazakistan'da uygulamaya çalısılan millet insası sürecinin daha iyi anlasılabilmesi amacıyla, Milletler Politikası incelenmistir. Millet insası sürecinin hangi etnik durum içerisinde sürdüğünü aydınlatmak için, Kazakistan'daki etnik durum ortaya konulmustur. Kazakistan anayasasının, Sovyet sonrası dil, eğitim, ise alma, kültür ve milli semboller ile ilgili politikaların ve devlet baskanı Nazarbayev'in açıklamaları ile baskentin tasınmasının incelendikten sonra bu çalısmada savunulan düsünce, Kazakistan'daki Sovyet sonrasında millet insası sürecinin ve milliyetçiliğin, hem etnik hem de yurttaslıkla ilgili unsurlar içermekle beraber, daha ziyade etnik unsurlar içerdiğidir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the purpose is to analyze the path that the nation building process in Kazakhstan has been following in the post-Soviet period through examining the various policies implemented and the official rhetoric and discourses stated by the Kazakh policymakers. The ethno-symbolist approach of Anthony D. Smith and the views of Walker Connor and Willfried Spohn on nationalism and national identity have been utilized in the analysis of the research. The Soviet Nationalities Policy is examined to be able to better understand the post-Soviet nation-building, because the policies implemented under this comprehensive project, which had been outlined by the Bolsheviks, had deep political, cultural, demographic and linguistic impacts on the process in Kazakhstan. The ethnic situation has also been laid down in order to highlight under which ethnic circumstances the nation building process has been taking place. After analyzing the Constitution of the Republic of Kazakhstan, the post-Soviet policies about language, education, employment, culture and national symbols, the statements of the President Nursultan Nazarbayev and the move of capital, this study claims that post-Soviet nation building process and nationalism in Kazakhstan have both ethnic and civic components whereby the nation building process in Kazakhstan is a more ethnic process than it is civic.