1847 1848 tarihlerinde konya'nın sosyal ve ekonomik durumu (80 numaralı konya şer'iye siciline göre)
The social condition of Konya between 1847-1848 (According to the 80th Konya sheria enrollment)
  1. Tez No: 217170
  2. Yazar: SAVAŞ EROĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. DOĞAN YÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iye Sicilleri, Tanzimat, Konya, 19. Yüzyıl, Osmanlı Tarihi, The Enrollment of Sheria, Tanzimat, Konya, 19th century, history of Ottoman Empire
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 519
Özet
Yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde tarihe karışan Osmanlı Devleti geride hiçbir devletin bırakmadığı zenginlikte arşiv malzemesi bırakmıştır. Bu malzemeler içersinde şer'iye sicilleri kendine özgü yapısıyla önemli bir yer tutmaktadır. 1847 ? 1848 yıllarını kapsayan 80 Numaralı Konya Şer'iye Sicili, dönemin Konya'sı hakkında idarî, askerî, sosyal, kültürel ve daha birçok konuda önemli bilgiler ihtiva etmektedir. Özellikle Tanzimat sonrası taşrada Tanzimat'ın etkisiyle meydana gelen değişimi göstermesi bakımından önemlidir. Defterde yer alan toplam 347 adet belgenin 247 tanesi tereke kayıtlarına aittir. Diğerleri ise farklı konular hakkındadır. Bu denli fazla tereke kaydının yer alması dönemin Konya ailesi hakkında önemli sonuçlara ulaşılmasını sağlamıştır. Halk arasında meydana gelen anlaşmazlık konularının kadıya müracaatla çözülmeye çalışıldığı görülmektedir. Belgelerden hareketle ekonomik yapı ile ilgili de bazı tespitlerde bulunulabilmiştir. Posta tatarları ve hac kafilelerinin güvenliği konusunda ve Redif Askerî Teşkilatı ile Kura Usulünün uygulanması hakkında merkezden gönderilen emirlerin varlığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire who interfered to the history at the first quarter of the 20th century, leave behind a lot of materials of archive. In these materials, the Sheria Enrollments have a different structure. The 80th Sheria Enrollment of Konya between 1847-1848 has a lot of important knowledge about Konya?s managing, military, soceity and culture. Especially it shows the evolution at the regions after Tanzimat. There are 347 recored at the Sheria Enrollment. 247 of it is belong to the record of heritage. The others are about the different subjects. These records obtain important results about the families of Konya. It is seen that the embroilment subjects are tried to solve by cadi. Contingent on these records we could determine the economical structure. Also it is seen that these records have some information about commands which are sent from the center to the security of post-boy, convoy of pilgrimage and the military organization of Redif and the system of lottery.