Max Weber sosyolojisi ışığında modern hukukun rasyonel temeli
The rational basis of modern law in the light of sociology of Max Weber
- Tez No: 217171
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ ŞAFAK BALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modern Hukuk, Rasyonellesme, Modern Law, Rationalization, Max Weber
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Hukuk uygulamasının modern dönemdeki tipik özellikleri sekülerlik ve bürokrasidir. Bu özelliklerin temelinde ise Max Weber'in ileri sürdügü rasyonellesme egilimi yer almaktadır. Max Weber rasyonellesme, bürokratiklesme ve sekülerlesme teorilerini ortaya atan ilk sosyolog olarak güncelligini korumaktadır. Bu tez çalısmasında da Max Weber'in ve onu takip eden düsünürlerin yazılarından faydalanılarak modern hukukun rasyonel temeli ele alınmıstır. Öncelikle Max Weber sosyolojisinin metodolojik esaslarına deginilmis ve rasyonellesme teorisinin ayrıntılı olarak bu sosyoloji içerisindeki konumu incelenmistir. Ardından bu metodolojik esaslar ve rasyonellesme teorisi perspektifinden modern hukukun rasyonellesme süreci ele alınmıstır. Bu rasyonellesme süreci modern hukuk süreçleri ve modern hukuk doktrinleri olmak üzere iki boyutuyla incelenmis; sonuç olarak modernite elestirileri ısıgında elestirel bir bakıs açısı gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
In the modern age typical features of the application of law are secularity and bureaucracy. The root of these features is the tendency of rationalization which asserted by Max Weber. Max Weber has kept up to date as the first sociologist who put forward the theories of rationalization, bureaucratization and secularization. In this thesis the rational basis of modern law has discussed through Max Weber?s and the followers? writings. First, the methodological elements of the sociology of Max Weber examined and the position of the theory of rationalization in this methodology argued. After, the process of rationalization of modern law investigated through the perspective of these methodological elements and the theory of rationalization. This process of rationalization has analyzed in two dimensions, as the modern law processes and the modern law doctrines; consequently a critical wiewpoint maintained in the framework of the critics of modernity.