74/f4 numaralı Konya şer'iye siciline göre sosyal, idari, dini, hukuki ve kültürel açıdan Konya
Konya in social, administrative, religious, judicial and cultural terms accourding to şer'iye record number 74/f4
  1. Tez No: 217329
  2. Yazar: BETÜL ÖZGER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET İPÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Konya, Şer'iye Sicili
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma 1827?1833 yılları arasındaki Konya tarihinin sosyal, idari, ekonomik, dini, hukuki ve kültürel yönlerini araştırmacıların ifadesine sunmak amacıyla yapılmıştır. Osmanlı Dönemindeki Konya araştırılırken, şer'iye sicillerine müracaat edilmeden yapılan çalışmalar eksik kalacaktır. Bu nedenle yapılan çalışmada, şer'iye sicillerinin tanımı, tarihi, Şer'iye mahkemelerinde görevli memurlar, kadılarda aranan şartlar, o dönemdeki Konya tarihi konuları hakkındaki bilgiler araştırmanın içeriğine dahil edilmiştir. Bu çalışma da 74/F4 Numaralı Konya Şer'iye sicilinin 1-239. sayfalarındaki tüm belgeler incelenmiş, konularına göre belgelerin özetleri örneklendirmelerde kullanılmıştır. Bu saye de 19.y.y. da önemli bir Osmanlı şehri olan Konya'da gündelik hayata ilişkin daha somut bilgilere ulaşılmıştır. Örneğin; Konya mahkemesinin çalışma düzeni, iş hacmi, gündelik hayat, insan ilişkileri, te'baa? devlet ilişkileri, deftere yansıyan olaylara göre gruplandırılarak incelenmiştir. Diğer bir önemli sonuç ise, Osmanlı klasik düzeninin, hızlı değişim sürecinin Konya da topluca görülebilmesidir
Özet (Çeviri)
This research has been carried out in order to present the social, administrative, economic, religious, judicial and cultural aspects of Konya between 1827-1833 to the benefit of the researchers. Researches which are done without consulting Şer?iye records would be faulty while looking into Konya during Ottoman period. For this reason at this work, the definition of şer?iye records, the history of şer?iye records, civil servants employed at şer?iye courts, conditions wanted for kadıs, information about the history of Konya at that time, have been included to the content of the research. For this work, all of the documents on the 1st-239th pages of Konya Şer?iye record numbered 74/F4 have been analyzed, and the outlines of the documents have been used in examplifications. Thus, re concrete knowledge has been achieved about the daily life in Konya, which was a prominent residential in the 19th century. For instance, the working order of Konya court, work capacity, daily life, human affairs, vassal- state affairs, have been grouped and studied accourding to the events reflected on the notebook. Another significant conclusion is thet the rapid change of classical Ottoman order has been totally observed in Konya. The key words: Konya, Şer?iye records