Propaganda aracı olarak sinema: 1990 sonrası Amerikan filmlerinde propagandanın kullanımı üzerine bir çalışma
Cinema as a propaganda tool: A working that usage propaganda an American films after 1990
- Tez No: 217341
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET KALENDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Public Relations, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Propaganda, Kitle iletisim Araçları, Sinema, Hollywood, Propaganda, Mass Media, Cinema, Hollywood
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İnsanların bir arada yasamaya baslamasıyla birlikte kendini gösteren propaganda faaliyetleri, kitle iletisim araçlarının gelismesiyle hız kazanmıstır. Genis insan topluluklarını etkilemek ve onları yönlendirmek adına yapılan propaganda faaliyetlerinin en önemli aracı olan kitle iletisim araçları son dönemde oldukça çesitlenmistir. Gündelik hayatta insanların eglence aracı olarak gördükleri sinema da bu kitle iletisim araçlarından bir tanesidir. Sinemanın propaganda aracı arak kullanılmasında insan topluluklarının geçirdikleri süreçler etkili olmustur. Özellikle dünya savasları dönemlerinde ve soguk savas sürecinde sinema, iktidardaki güçlerin birer aracı haline gelmistir. 1990 sonrası yasanan küresellesme süreciyle birlikte tek kutuplu bir hal alan dünyada sinema sektörünün en önemli gücü olan Hollywood da Amerikan ideolojisinin yayılmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle Hollywood'da çekilen savas filmleri üzerinde yogun propaganda unsuru bir gerçekliktir.
Özet (Çeviri)
Although propagandist activities appeared with the beginnings of collective human life, it reached it?s true speed with the development of mass media. Aimed towards influencing and directing wide masses, propaganda activities have achieved unprecedented variation with the recent developments in mass media tools. As an everyday entertainment, cinema is one of these. Social developmental processes have been influental on the use of cinema as a propaganda tool. Particularly the two world wars and the cold war has made cinema a tool in the hands of these in power. After the 1990?ies, the globalization process mounted to a unipolar worldpower structure and Hollywood, as the most important power in the world film industry, is being used as a useful diffusion medium of the American ideology. Particularly war films made in Hollywood are showing the propaganda element as a reality.