'Süleyman Ateş'in tefsirinde genel hatlarıyla hıristiyanlık'
An outline about christanity in Suleyman Ateş?s interpretation
- Tez No: 217437
- Danışmanlar: PROF. MEHMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hıristiyanlık, Tefsir, Teslis, Logos, Tahrif, Tebşirat, Konsil, Superstitions, hypothesis, Christianty, source
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Cumhuriyet sonrası dönemde Türkiye'de tam bir tefsir yazmış olmakla ön plana çıkan Süleyman Ateş, tefsirde izlediği yöntem ve Hıristiyanlığa yaklaşımıyla klasik müfessirlerden ve anlayışlardan farklı olabilmeyi başarmış ender akademisyenlerden biridir. Tefsirinde, İsrailiyattan uzak bir yol takip etmiş olan Süleyman Ateş, özellikle Müslümanların ve Hıristiyanların üzerinde ihtilaf etmiş oldukları pek çok noktaya işaret ederek, her iki din mensupları arasında, ihtilaf konusu olan hususların zannedildiği kadar büyük olmadığını ispat edebilmiştir. Süleyman Ateş'in, yorumlarının bir kısmı İslam âlimleriyle aynı, diğer bir kısmı da aşırı derecede uç noktada, diğer müfessirlerde hiç rastlamadığımız farklı yorumlarının olduğunu gördük. Biz bu çalışmamızda Süleyman Ateş'in yorumlarını Hıristiyanlık çerçevesinde sunarken, Kur'an ve Kitab-ı Mukaddes ayetlerinin mukayesesi ile de ileri sürülen fikirleri değerlendirmeye çalıştık. Bununla birlikte Süleyman Ateş'in Hıristiyanlıkla ilgili verdiği bazı bilgilerin Hıristiyan kaynaklar tarafından desteklenmediğini gördük. Yine de Süleyman Ateş'in tefsiri, çağımız insanı için yararlı görünmektedir. Onun bazı aşırı yorumlarını bir akademisyenin hipotezleri şeklinde kabul ederek bu konuların tartışmaya açık olduğuna inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
After the Republic in Turkey, Süleyman Ateş who wrote the exact interpretation, was known one of the rare and successfull academicians according to the classical comentators and believings about Christianity. In his interpretation, Süleyman Ateş without observing the superstitions he especially proved that the conflicts between Muslims and Christians aren?t so much as they are expected. Some comments of Süleyman Ateş are the same as the other Islamic scholars and the others are mostly different which we can not see in any other commentator. In this study, we tried to evaluate Süleyman Ateş?s comments around Christianity and also the holy Quran and their verses. Nevertheless we saw that some comments of Süleyman Ateş, about Christianity aren?t supported by the Christian sources. Anyway Süleyman Ateş?s interpretation is a useful guide for the people today. At last we believe that some of his extreme comments, as a hypothesis of an academician, can also be discussed.