İmam Şatıbı ve Kuran ilimlerindeki yeri
Imam Satibi and his place at the sciences of Quran
- Tez No: 217438
- Danışmanlar: PROF. M. SAİT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Satibî Kur'an ilimleri Muhkem Mütasbih Nesh, Satibi, sciences of Quran, stabil (muhkem), semblable (mutesabih), annihilation (nesh)
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Genis bir muhteviyatla Kur'an'ın anlasılmasına katkısı olan Kur'an ilimleri her dönemde, degisik alanlardan bilginlerin ilgi ve arastırmalarına konu olmustur. Bu arastırmalar bazen tüm konuları içine alacak sekilde çok genis tutulmus, bazen de birkaç konuyla sınırlı tutulmustur. Çok yönlü bir alim olan ancak esas itibari ile fıkıh usulü bilgini olarak bilinen İmam Sâtıbî de Kur'an ilimleri içinden belli temel konulara yer veren bilginlerden biri olmustur. Bu yönüyle bir fıkıh usûlü bilgininin Kur'an ilimleri konularına nasıl bir yorum getirdigi tezimizin temel hareket noktasını olusturmustur. Arastırmamız giris ve iki bölümden olusmaktadır. Giriste genel hatlarıyla Kur'an ilimlerinin dogusu ve tedvini, ulumu'l-Kur'an kavramı, bu alanda yazılan eserler gibi genel bir tarihçe üzerinde durulmustur. Birinci bölümde; Sâtıbî'nin hayatı, yasadıgı çevre, sahsiyeti, eserleri, hocaları ve ögrencileri hakkında özet bir bilgi verilmistir. ikinci bölümde ise Sâtıbî'nin isledigi her bir konu ile ilgili, arastırmacı açısından bir alt yapı olusturması düsüncesiyle genel bir bilgiye yer verilmistir. Konular öncelikle kavram düzeyinde ele alınmıstır. Farklı görüslere yüzeysel olarak deginilmis daha sonra da müellifin konuyla ilgili görüs ve düsüncelerine yer verilmistir. Her bölümden sonra da çok kısa bir degerlendirmede bulunulmustur. Sonuç bölümünde ise islenen konular ana hatlarıyla degerlendirilmekte ve bir sonuca varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sciences of Qur?an which has a subscription about Qur?an is a subject for scholars who is studying sciences of Quran at every term. These studies sometimes cut across to all subjects and sometimes kept within bounds with a few subject. Imam Satibi who is known as a many-sided scholar is in fact booked some main subjects in the sciences of Quran. By this side, our thesis main moving speckle is a scholar of fıqh?s commentary about the sciences of Quran. Our study is composed of introduction and two chapters. At the introduction the birth of the sciences of Quran with main routes and composition; the term of sciences of Qur?an and the books written about this field. At the first chapter a summary knowledge about the life of Satibi, his vicinity, his personalities, his books, teachers and students are given. At the second chapter, a general knowledge is given about Satibi?s affected subjects because of composition of the groundwork for the explorer. The subjects are developed as the terms firstly. The different thoughts are dealed slightly, after that the thoughts of author about the subject is given. After the each chapter a very short evaluation is given. At the conclusion chapter the behaved subjects are appreciated with the main routes and lead to a conclusion.