Dokuzuncu sınıf bilgi ve iletişim teknolojisi dersi programının değerlendirilmesi
The evaluation of 9th class information and communication technology lesson
- Tez No: 217455
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ MURAT SÜNBÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program Degerlendirme, Bilgi ve letisim Teknolojileri, Egitim, Evaluation, Information and Communication Technology, Education
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Konya il merkezindeki meslek liselerinin 1. Sınıflarından random örnekleme yoluyla seçilen 1226 ögrenci üzerinden yürütülen bu arastırmada, lise?1 sınıfında okutulan bilgi ve iletisim teknolojisi(bit) dersi programı; amaçlar, içerik, araç-gereçler, ögrenme-ögretme süreci ve degerlendirme boyutlarında incelenmistir. Verilerinin çözümlenmesinde her madde için aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplanmıstır. Ögrenci ve ögretmen görüsleri arasında anlamlı farklılıklar olup olmadıgını belirlemek için ?t? testi yapılmıs ve .05 manidarlık düzeyinde test edilmistir. Tek yönlü varyans analizi yapılmıstır. ?f? degerinin anlamlı oldugu durumlarda Scheffe testi uygulanmıstır. Varyans .05 manidarlık düzeyinde test edilmistir. Arastırma sonucunda; asagıdaki sonuçlara ulasılmıstır. Amaçlar boyutuna ögrenciler orta düzeyde(3,04), ögretmenler iyi düzeyde (3,45); içerik boyutuna ögrenciler de(3,58), ögretmenler de(3,71) iyi düzeyde; araç-gereçler boyutuna ögrenciler orta düzeyde (3,16), ögretmenler iyi düzeyde (3,85); ögrenmeögretme süreci boyutuna ögrenciler orta düzeyde (3,24), ögretmenler iyi düzeyde(3,67); degerlendirme boyutuna ögrenciler orta düzeyde(2,81), ögretmenler iyi düzeyde(3,52) katılmıslardır. Ögretmen ve ögrencilerin verdikleri cevaplar arasında anlamli bir fark tespit edilememistir.
Özet (Çeviri)
In this study which is realized in the konya province vocational high schools and applied on total of 1226 randomly chosen students, program, objectives, content, material, learning process and evaluation of information and communication technology (ict) lesson for the high school 1st grade (9th grade) of intermediate level education are investigated. In the analysis of the study data, arithmetical mean and standard deviation is calculated for each item. Teacher and student opinion are collected and t-test are applied on to determine meaningful difference. Student groups are categorized into three groups so anova analyses is performed. Variance tested .05 significant level. When the ?f? values are meaningful then scheffe test is applied. Below findings are discovered. In the objects dimension the students agree with in the middle level (3.04) and the teachers agree with the high level (3.45), in the contents dimension both the students and the teachers agree with the high level (3.58 and 3.71 respectively), in the materials dimension the students agree with in the middle level (3.16) and the teachers agree with the high level (3.81), in the learning process dimension the students agree with in the middle level (3.24) and the teachers agree with the high level (3.67), in the evaluation dimension the students agree with in the middle level (2.81) and the teachers agree with the high level (3.52). There is no meaningful difference between teachers and student answers.