Siyasete katılımın sosyo-kültürel boyutları: Karaman il örneği
Socia-culturel dimensions of political participation: Karaman county example
- Tez No: 217505
- Danışmanlar: DOÇ.DR. M. AKİF ÇUKURÇAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılım, Demokrasi, Siyasal Kültür, Political Participation, Democracy, Political Culture
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Toplumun siyasal sisteme iliskin tüm inanç, tutum ve siyasete dair davranıs kalıpları toplumun siyasal kültürünü olusturan faktörlerdir. Siyasal sistem içerisinde bireylerin, karar verenlerin ve toplumun siyasal tutum ve yönelimlerini etkilemek ve alınan kararları yönlendirmek amacıyla giristikleri tüm faaliyet ve davranıslara siyasal katılma denilmektedir. Modern toplumlarda halkın yönetime katılması, siyasal katılımı daha etken kılmaktadır. Ancak katılım düzeyi, yogunlugu, niteligi toplumların sosyo-kültürel düzeyleriyle yakından ilgilidir. Bu çalısmada; bireylerin katılım düzeylerinin artırılabilmesi için yapılması gerekenler, katılım düzeylerinin hangi degiskenlere baglı oldugu, demokrasi ve katılım iliskisi ve bireylerin politikadan soguma sebepleri incelenmistir. Ayrıca siyasal katılım örnegi olarak sosyo kültürel boyut temelinde Karaman il örnegi arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
All the beliefs, attitudes and behavioral patterns of society, which are related with political system are the elements that keep the political culture. The actions and behaviors of individual within a political system to influence the attitudes and inclinations of the public and decision makers and to channel policies towards their own end can be considered as a political participation. In modern societies, public participation to administration makes political participation more active. But, the rate of the participation, density and quality has close connection with socio-culturel levels of societies. In this study, what required for increase the individuals participation levels, depend of which variables, relation of democracy and participation and the fact of estrangement from policy of the individuals have been examinated. In addition to socia-culturel dimension of the political participation is being examinated for an example.