Cumhuriyetin ilk yıllarında yurtdışına gönderilen ressamların Türk resim eğitimine etkileri
The effects of artists to art education who were sent foreign countries at first years of the repuclic
- Tez No: 217531
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BAŞBUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Resim Sanatı, Türk Sanat Egitimi, Yurtdısına Gönderilen Sanatçılar
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte, kısa süre içerisinde, kimi devlet destegiyle kimisi ise kendi olanaklarıyla pek çok genç sanatçı egitimlerini tamamlamak üzere yurt dısına çıkmıslardır. Avrupa Konkoru adı altında açılan yarısmayı kazanarak devlet bursuyla yurtdısına giden bu genç sanatçılar, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin çagdaslasma ideali çerçevesinde biçimlenen yeni sanat atılımlarına kaynaklık edeceklerdir. Her biri Cumhuriyet'in coskusunu tasıyan ve ülkelerine döndüklerinde, yurtdısında edindikleri birikimleri, bu cosku havası içerisinde degerlendirmeye hazır olan genç sanatçılar, Türk Resminin gelisimi için çaba göstermis ve yurtdısında edindikleri birikimleri Türkiye'deki ögrencilere ve sanatçılara çesitli vesilelerle aktarmıslardır. Onlar, Cumhuriyet'in ilk kusak sanatçıları arasında önemli bir yer edinmis, bu kusagın etkin üyeleri olmuslardır. Yurtdısında edindikleri bilgi ve birikimleri gerek çalıstıkları egitim kurumlarında, gerekse kurucusu oldukları sanatsal topluluklarda ögrencilere ve sanatseverlere aktarmıslardır. Bu arastırmada cumhuriyetin ilk yıllarında devlet bursuyla yurtdısına gönderilen sanatçıların hayatlarını, öncüsü oldukları ve içinde bulundukları sanatsal tarzları, resim sanatının gelisimi için yaptıkları çalısmaları irdelenmeye çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
After the Turkish Republic was established, many young artists went abroad to complete their education, some were sponsored by the Turkish Government while others simply paid their own way. The young artists who won the contest named“Conquer Europe”will be the source of new art as the Turkish Republic inspired to become a modern state of the 20th. Each of these artists that were shared their experience abroad with the Turkish artists when they returned, driven by great compassion and joy for the newly founded republic. These are the first generation artists who were the active members of first generation influential roup of artists of the period. They shared all the information and experience they gained abroad with the artist groups and students. This research tries to shed light on the lives, styles and efforts of the artists who were on government sponsorship to study abroad.