Future generations: An evolutionary approach
Gelecek kuşaklar: Evrimci bir yaklaşım
- Tez No: 217779
- Danışmanlar: DOÇ. AYHAN SOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Gelecek Kuşaklar, Hume, Duygudaşlık, Gen, Psikogenetik, Future Generations, Hume, Sympathy, gene, psychogenetic
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Gelecek kuşakları neden önemsiyoruz? Bu çalışmanın amacı, bizim gelecek kuşaklarımızı önemsememizin sebebinin, bizim psikogenetik özelliklerimizde yatmakta olduğunu göstermektir. Gelecek kuşakları düşündüğümüzde onlar için bir şeyler yapma ihtiyacı hissederiz. Hepimizde ortak olan bir duygu profili varsa, bu duygu profilimizde bir tür ?gelecek kuşakları önemseme? diyebileceğimiz duygu olduğunu varsayabiliriz çünkü hepimiz en azından kendi gelecek soylarını önemseyen varlıklarız. Bu psikogenetik özelliklerin varlığını kabul edince, birçok durumda neden gelecek kuşakları önemsemiyormuş gibi davrandığımızı da açıklayabiliyoruz. İnsanlara ?şu tür ödevleriniz var? diye seslenmek yerine derinlerde bir yerlerde olan duygularına seslenmek daha gerçekçi bir politika olacaktır, çünkü insanlar gerçek duygularının farkına vardıklarında durum değişebiliyor.
Özet (Çeviri)
Why do we care for future generations? This work argues that the reason we care for future generations lies in our psychogenetic nature. When we think of future generations, we feel that we have to do something for them. If we all have a common feeling profile, it is plausible to assume that this common feeling profile includes ?caring for future generations?, because all of us do care for at least our own future generations. This psychogenetic disposition enables us to explain why sometimes we act as if we do not care for future generations as well. I believe that instead of telling people what their obligations are, it would be more realistic to reach their feelings deep inside: once people are aware of their true feelings, the situation can change.