The determinants of life satisfaction in post-Soviet Azerbaijan
Sovyet sonrası Azerbaycan'da yaşamdan memnuniyetin belirleyicileri
- Tez No: 217778
- Danışmanlar: DR. ADNAN AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Azerbaijan, Life Satisfaction, Subjective Well-being, Quality of Life, Azerbaycan, Yaşamdan Memnuniyet, Öznel İyi Olma, Yaşam Kalitesi
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
The study aims to investigate main determinants of life satisfaction in newly independent country, Azerbaijan. Taking into consideration of local and cultural characteristics of the region, this research will give the opportunity for making cross-cultural analysis to understand subjective well-being of people living in the country in transition. Moreover, it provides deeper interpretation of daily experiences of people in different fields of life compared to Soviet period. In the survey, 1030 households were selected according to multistage cluster sampling and face to face interviews were conducted with those families. In addition, fifty in-depth interviews were applied to people who are coming from different social backgrounds. All macro societal changes influences subjective well-being of the Azerbaijani people and the further analysis of data will help to taking picture of the society and individuals in a closer perspective. Within this framework, this paper attempts to figure out the quality of life in Azerbaijan from the eyes of Azerbaijani people.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmanın amacı bağımsızlık sonrası Azerbaycan?da yaşayan insanların yaşamlarından memnuniyetlerinin belirleyicini açıklamaya çalışmaktır. Ülkenin içinde bulunduğu bölgenin yerel ve kültürel özellikleri dikkate alındığında, bu araştırmanın kültürler arası karşılaştırma analizi yaparak Sovyet sonrası geçiş ülkesinde öznel iyi olma durumunu anlamak için oldukça faydalı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca bu çalışma Azerbaycan?da yaşayan insanların hayatlarının farklı alanlarındaki günlük hayat tecrübelerini Sovyet dönemi ile kıyaslayarak daha derinlikli bir anlama ve yorumlama amacı gütmektedir. Araştırma için çok aşamalı tabakalı rastgele örnekleme tekniği kullanılarak oluşturulan örneklem çerçevesinde 1030 hane ile yüz yüze görüşme tekniği uygulanarak anket çalışması yapılmıştır. Buna ek olarak farklı sosyal geçmişlere sahip 50 kişi ile derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Geçiş döneminde yaşanılan hızlı toplumsal değişmeler Azerbaycan?da yaşayan insanların öznel iyi olma hallerini oldukça etkilemektedir ve bu bağlamda toplanan verinin ileri düzeyde analizi bireylerin ve toplumun bu süreçte daha yakından resimlerini çekmeye olanak verecektir. Bu çerçevede bu çalışma Azerbaycan?daki yaşam kalitesini orada yaşayan insanların gözüyle anlamaya çalışacaktır.