Pricing to market: An evaluation for Turkey
Piyasaya göre fiyatlandırma: Türkiye için bir değerlendirme
  1. Tez No: 217811
  2. Yazar: ERKAN YÖNDER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELİF AKBOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Piyasaya göre Fiyatlandırma, Piyasa Gücü, Monopolistik Davranıs, Fındık, Kuru Üzüm, Kuru Kayısı, Kuru incir, Feldspat, Pricing to Market, Market Power, Monopolistic Behavior, Hazelnut, Dried Grape, Dried Apricot, Dried Fig, Feldspar
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalısma, küçük bir ekonomi olan Türkiye'nin ihracatlarında piyasaya göre fiyatlandırma davranısını arastırmıstır. Arastırılan sektörler, fındık, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve feldspattır. Bu sektörlerin seçilme nedeni, Türkiye'nin bu ürünler için dünyada önde gelen üretici ve ihracatçı olmasıdır. Bu sektörlerde monopolistik davranısın olup olmadıgını incelemek amacıyla, her ürün için her bir en büyük ihracatçı ülkelere ve toplamda dünyaya Türkiye'den yapılan ihracatlar için piyasaya göre fiyatlandırma modeli uygulanmıstır. Ayrıca, arastırılan piyasalarda yerel para birimi türünden tam fiyat istikrarı olup olmadıgı kontrol edilmistir. Ek olarak, varıs yeri piyasalarının Türkiye'nin ihracatındaki ithalat payları ile tahmin edilen piyasaya göre fiyatlandırma esnekliklerinin iliskisi karsılastırılmıstır. Genel olarak, arastırılan sektörler için Türkiye'nin ihracatlarında piyasaya göre fiyatlandırma bulunmustur.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates pricing to market behavior in the exports of Turkey, which is a small economy. The investigated sectors are hazelnut, dried grape, dried apricot, dried fig and feldspar. The sectors are selected because Turkey is the leading producer and exporter for these products in the world. We apply pricing to market model for the exports from Turkey to each of the largest importer countries and the world in total for each product to check whether there is monopolistic behavior in the markets. We also check whether there is complete local currency price stability in the investigated markets. The relationship between the import shares of destination markets in the Turkey?s exports and the estimated pricing to market elasticities are compared as well. In general, we find that there is pricing to market in the exports of Turkey for the investigated sectors.