An econometric analysis of fertility transition in Turkey
Türkiye'de demografik geçişin ekonometrik olarak analizi
  1. Tez No: 217810
  2. Yazar: BİLGE YAŞIT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYSIT TANSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Ekonometri, Demography, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Demografik Geçis, Dogum Oranları, Panel Veri, Esanlı Denklem, Demographic Transition, Fertility, Panel Data, Simultaneous Equation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Türkiye'de dogum oranlarına iliskin önemli degismelerin olması nedeniyle tezde dogum oranları incelenmistir. Dogum oranlarına iliskin azalmaları incelemek, Türkiye'de insanların dogum oranları ile ilgili davranıslarını anlamak açısından önemlidir. Sosyal politikaların ve hükümet politikalarının gelistirilmesi insanların dogum oranlarına iliskin davranısları anladıktan sonra mümkün olabilir. Dogum oranlarına iliskin azalmaları farklı açılardan degerlendirmek mümkündür ve bu azalısları degerlendirirken farklı iki yaklasım mevcuttur. Bu yaklasımlardan biri modernlesmeyi dogum oranlarına iliskin düsüsün nedeni olarak gören demografik geçis teorisidir. Dogum oranlarının azalmasına iliskin bir diger yaklasım ise modernlesme teorisi ile ilgili ilk yaklasıma ters olan bir yaklasımdır. Her iki yaklasım da farklı açılardan kabul edilebilir yaklasımlardır. Ancak; bu tez bu yaklasımlardan birisini kanıtlamak için yazılmamıstır. Demografik geçis ya da modernlesme yaklasımı, Türkiye'de dogum oranlarının azalmasına sebep olan degiskenleri belirlemek için bir araç olarak kullanılmıstır. Tezin amacı, panel data tahmin yöntemiyle dogum oranlarını belirleyen faktörleri anlamak için Türkiye'de il bazındaki verileri kullanarak dogum oranlarına iliskin ekonometrik modelleri tahmin etmektir. Degiskenlere iliskin veriler 1980 - 2000 yılları arasındadır. Tezde dogum oranlarındaki azalmaları incelemekteki amaçlardan biri, Türkiye'de dogum oranlarına iliskin 1980-1985, 1985-1990 ve 1990-2000 yılları arasında ne gibi farklılıklar oldugunu tespit etmektir. 1980-1985 yılları ile kıyaslandıgında 1985-1990 yıllarında sehirlesme oranının dogum oranlarını etkilemesi açısından önem kazandıgı görülmektedir. Tezin bir diger amacı ise, kalkınmada öncelikli illerdeki dogum oranları ile diger illerdeki dogum oranları arasındaki farklılıkları incelemektir. Dogum kontrol uygulamaları Kalkınmada Öncelikli llerde önemli bulunmamısken, kalkınmada öncelikli iller dısındaki diger illerde dogum oranlarını etkilemede önemli bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Fertility levels are investigated in the thesis because significant changes have occurred recently in the fertility levels in Turkey. It is necessary to understand the factors related to fertility level declines to determine how people behave with regard to their fertility in Turkey. It is only after understanding people?s behavior then it is possible to develop appropriate social and governmental policies. It is possible to evaluate the fertility level declines from different points of view. There are two opposite approaches when evaluating fertility level declines. One of the approaches explaining fertility level declines is the demographic transition theory which uses ?modernization? as the cause of fertility level declines. The ?other? approach is the opposite approach to the modernization theory. Both of these approaches are acceptable approaches from different views. However; this thesis is not written to prove either one of these approaches. The demographic transition or the modernization perspective is used as a tool to determine the variables which cause fertility levels to decline in Turkey. The aim is to provide an understanding of the determinants of fertility levels in Turkey by constituting an econometric model of fertility across the provinces of Turkey by using the panel data estimation. Data for the variables can be found in years from 1980 to 2000. One of the purposes of this thesis in investigating the fertility level declines is to identify which changes occurred in Turkey related to fertility levels between the years 1980-1985, 1985- 1990 and 1990-2000. It is found that urbanization gained importance in effecting fertility level declines in the 1985-1990 period as compared to the 1980-1985 period. The other purpose of this thesis is to investigate how different are the fertility levels in the Provinces Prioritized in Development from the ?other? provinces. Although contraception usage is important in effecting fertility levels in the ?other? provinces, this factor is not important in effecting fertility levels in the Provinces Prioritized in Development.