Ending the exile of desire in Spinoza and Hegel
Spinoza ve Hegel'de arzunun sürgününün sonu
  1. Tez No: 217818
  2. Yazar: ÖVÜNÇ CENGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF ÇIRAKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Arzu, Spinoza, Hegel, Töz, Tikel, Tinsellik, Desire, Spinoza, Hegel, Ontology, Substance, Particular, Spirituality
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu yüksek lisans tezinin temel hedefi Spinoza ve Hegel'in arzuyu yerleştirdikleri konumu çözmek ve arzu ve insan görüngüsü açısından bu iki filozof arasındaki farkın töz ve tikeller arasındaki ilişkiyi kavrayışlarından kaynaklandığını göstermektir. Bu hedefi gerçekleştirmek için öncelikle, arzuyu, insan varlığının özgül ayrımını göstermeye yeterli bulunmadıkları varsayılan iki özelliği ? dolayımsız bir yönelimlilik ve öz referanslılık ? dolayısıyla insan görüngüsünü açıklamaya yönelik herhangi bir çabadan dışlayan belirli bir felsefi düşünceden farklı olarak bu iki filozofun arzu görüngüsünü ve bu görüngünün bahsedilen iki özelliğini nasıl anladıkları üzerine odaklanmıştır. Tezde ilk olarak, Etik içinde ortaya serildiği biçimiyle Spinoza'nın ontolojisi ve arzunun bu ontoloji içindeki yeri açıklanmış ve tartışılmıştır. Ek olarak, her ne kadar, Spinoza'nın ontolojisine dayanarak, arzunun insan görüngüsünün en temel düzeyine ait olduğunu iddia etmek mümkün olsa da, Spinoza'nın felsefesinin insan görüngüsünün özgül farklılığını niceliksel bir farlılık olarak anlama tehlikesini içerdiği savunulacaktır. Daha sonra, Tinin Görüngübilimi'nin dördüncü bölümünün bir analizine dayanarak, Hegel'in arzu kavramının, toplum, ahlak vb. gibi özgül insan kurumlarını arzunun bir türevi olarak anlamaya olanak sağladığı iddia edilmektedir. Son olarak, Hegel'in, töz ve tikel arasındaki ilişkiyi aynı zamanda toptan bir kopuş olarak da anladığı için, Spinoza'nın aksine insan görüngüsünün tinsel boyutunu arzu dolayımıyla açıklayabildiği, ve insan görüngüsünün özgül ayrımının Hegel'in felsefesinde korunduğu iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this master?s thesis is to analyze the place assigned to the phenomenon of desire by Hegel and Spinoza, and to show that the main difference between two philosophers in terms of their understanding of desire and human phenomenon consists in their understanding of the relation between the substance and particulars. In order to fulfill the requirements of this objective, what is focused on is, as different from a certain philosophical thought excluding desire from a true account of human phenomenon due to two aspects of desire, namely being an immediate drive and being purely self-referential, which are not regarded as being capable of explaining the specific distinctness of human being, how Spinoza and Hegel give an account of desire, and how they conceive mentioned aspects of desire. Throughout the thesis, first Spinoza?s ontology, as it is elaborated in the Ethics, and the place of the phenomenon of desire in this ontology are explained. Then through an analysis of the fourth chapter of the Phenomenology of Spirit, it is argued that Hegel?s conception of desire enables one to conceive the distinctive human institutions such as sociality, morality, and etc., as derivatives of desire. Finally it is argued that, since Hegel conceives the relation between the substance and particulars as a total detachment, he is able to give the spiritual dimension of human phenomenon in terms of desire. In this way moreover the specific distinctness of the human phenomenon is preserved in the philosophy of Hegel.