Osmaniye ilinin turizm potansiyelinin bölgesel kalkınma politikaları açısından değerlendirilmesi ve sürdürülebilir turizmin gelişimi için bir model önerisi
An assessment on the tourism potential of Osmaniye according to regional development policies: A model proposal for sustainable tourism development
- Tez No: 217888
- Danışmanlar: PROF.DR. FÜSUN İSTANBULLU DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Ekonomi, Turizm, Geography, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, Sürdürülebilir Turizm, Turizm Potansiyeli, Model Önerisi, Osmaniye, Regional Development, Sustainable Tourism, Tourism Potential, Model Proposal, Osmaniye
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tezde Osmaniye'nin turizm potansiyeli incelenmis ve bölgesel kalkınma için dogal ve kültürel kaynaklarının nasıl kullanılabilecegi arastırılmıstır. Bölgesel kalkınma, ekonomiyi olusturan tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinin dengeli gelismeleriyle mümkündür. Türk turizminin sürdürülebilirligini ve turizm çesitliligini arttırmak amacıyla turizm hareketlerinin Anadolu'nun içlerine dogru yayılması planlanmaktadır. Ekoturizm ve kültür turizmi için Osmaniye'nin gelistirilebilecek bir destinasyon oldugu sunulmustur. Yerel halkın turizme bakısını anlayabilmek için Osmaniye Merkez ve altı ilçesine saha gezileri düzenlenmis ve anketler yapılmıstır. Bu saha gezilerinin amacı bölgenin turizm potansiyelini, arz durumunu yerinde görmek ve incelemek, gerekli bilgi altyapısını olusturmaktır. Osmaniye ilinin turizm potansiyeline yönelik ÜZFT analizi yapılmıstır. Bu analiz sonucunda elde edilen veri ve bilgiler ısıgında sürdürülebilir turizmin gelisimi için bir model önerisi sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this thesis tourism potential of Osmaniye is assessed and, how the natural and cultural resources can contribute to regional development has been investigated. Regional development is possible with balanced development of agriculture, industry and service sectors. For diversification and sustainability of Turkish tourism, it is planned to spread tourism movement into Anatolia. For ecotourism and cultural tourism, it is presented that Osmaniye is a potential destination. In order to understand local people?s way of looking at tourism in Osmaniye Center town and other six towns, field travels and surveys have been administered. The aim of these field travels is to see the tourism potential and demand in the area and to seek for data. SWOT Analysis of Osmaniye?s tourism potential has been done and according to the implications and findings, a model for sustainable tourism has been suggested.