Encoding processess related to specific and overgeneral recall of the autobiographical memories in non-clinical depression
Klinik olmayan depresyonda otobiyografik belleğin özgül ve aşırıgenel hatırlanmasıyla ilgili kodlama süreçleri
  1. Tez No: 217970
  2. Yazar: MEHMET AKİF GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. H. BELGİN AYVAŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otobiyografik Bellek, Otobiyografik Bellek Testi, depresyon, kodlama süreçleri, Autobiographical memory, Autobiographical Memory Test, depression, encoding processes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, klinik olmayan bir örneklemde depresyon düzeyine bağlı olarak otobiyografik bellekte (OBB) görülen aşırı genelleme olgusunu araştırmak ve bazı olası kodlama problemleriyle ilgili çıkarımlarda bulunmaktır. Otobiyografik Bellek Testi kullanılarak yapılan (OBBT; Williams & Broadbent, 1986) çalışmaya, 88 üniversite öğrencisi katılmıştır (25 erkek, 63 kadın). Depresyon düzeyinin (düşük ya da yüksek) ve ipucunun duygusal niteliğinin (ipucu türü: olumlu, olumsuz ve nötr) ve ipucu sayısının (bir veya iki) hatırlanan OBB'lerin özgüllük, aşırıgenellik düzeyleri ve hatırlanmasındaki gecikme süresi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Depresyon puanı yüksek olan grubun (Depresif grup), depresyon puanı düşük olan gruba (Depresif olmayan grup) göre hatırladıkları OBB anıları açısından daha az özgül oldukları bulunmuştur. Ayrıca, OBT'de bir ipucu verilen deneklerin, aynı anda iki ipucu verilen deneklere göre daha az özgül oldukları gösterilmiştir. Bir ipucu verilen depresif grubun iki ipucu verilen depresif olmayan gruba göre daha az özgül olduğu; ve, bir ipucu veya iki ipucu verilen ve depresif olmayan gruptaki öğrencilerin hatırladıkları OBB anılarının özgüllükleri açısından aralarında fark olmadığı bulunmuştur. İpucu türüyle ilgili olarak, olumlu ipucu kullanıldığında deneklerin OBB anılarının nötr ipucuna göre daha az özgül olduğu gösterilmiştir. Ancak, deneklerin olumsuz ve nötr ipuçları için OBB anıları özgüllük açısından değerlendirildiğinde fark bulunmamıştır. Ayrıca, ipucu türü ve depresyon düzeyi; ipucu türü ve ipucu sayısı; ve ipucu türü, depresyon düzeyi ve ipucu sayısı arasındaki ortak etki istatistiksel olarak anlamlıdır. Bu ortak etkiler kısaca depresif grubun OBB anılarının, iki ipucu verilmesi koşulunda daha özgül olduğu şeklinde özetlenebilir. Özgüllüğün bir karşıtı olarak ele alınan aşırıgenelleme için elde edilen sonuçlar da şu şekilde özetlenebilir: depresif grubun, depresif olmayan gruba göre, OBB anılarını çağırmada daha fazla aşırıgenelleme yaptığı ve aynı anda iki ipucu sunulmasının, anılarda tek bir ipucu sunulması koşulunda gözlenen aşırıgenellemeyi azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca, depresyon düzeyi ve ipucu sayısı ve ipucu türü ve ipucu sayısı arasındaki etkileşim, deneklerin OBB anlarında aşırıgenelleme yaparken aynı zamanda iki ipucu verilmesinden faydalandıklarını da göstermektedir. İki ipucundan faydalanma OBB anılarının çağrılmasındaki süreyi de etkilemektedir. Ayrıca, denekler iki ipucu kelimesi sunulduğunda, kelimeleri daha çok sırayla kullandıklarını ve ikinci eşleşen kelimenin duygu kelimesi olduğu durumlarda, ilk nötr ipucunu ikinciye göre daha çok kullandıklarını belirtmişlerdir. Ancak, sıralama için olan tercih nötr-nötr çiftlerinde hemen hemen aynıdır. Çalışmanın hipotezlerini destekleyen bulgular, OBBT'de çoklu ipucu sunulmasının depresif gruptaki öğrencilerde OBB anılarının özgüllüğünün artmasına katkıda bulunduğunu göstermektedir. Bulgular literatür temelinde tartışılmış ve OBB'lerin aşırıgenelliğiyle ilgili kodlama süreçleri vurgulanarak bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to investigate the overgenerality phenomenon and to draw some inferences on possible encoding problems of autobiographical memories (ABMs) in a non-clinically depressed sample. Eighty-eight university students (25 male, 63 female) participated in the experiment using the Autobiographical Memory Test (AMT; Williams & Broadbent, 1986). The effects of depression level (low or high), cue emotional valences (positive, negative and neutral) and cue number (one or two at each step) on the specificity, overgenerality, and latency of the ABMs recalled were examined. The results showed that the group having high depression scores (Depressed group) was less specific than the group having low depression scores (Non-depressed group) on the specificity levels of the ABMs recalled. Also, the students who were primed with one cue in the AMT were less specific than the students who were primed with two cues simultaneously. The depressed group primed with one cue also recalled less specific ABMs than the non-depressed group primed with two cues; and, the non-depressed group primed with either one cue or two cues in the AMT did not differ in terms of the specificity of the ABMs recalled. Regarding the cue type, the students recalled less specific ABMs as a response to the positive cues than to the neutral cues. However, they did not differ on the specificity of ABMs recalled as a response to the negative and neutral cue words in the AMT. Additionally, the significant interaction between depression level and cue type; cue type and cue number; i and, depression level, cue type, and cue number could be summarized with the overall findings that the depressed subjects had the benefit of the two cues priming in the AMT by being more specific on ABMs. For the overgenerality, as a counterpart of the specificity, the results also indicated that the subjects in the depressed group were more overgeneral on the ABM recall than the non-depressed group; and, the simultaneous two cues priming in the AMT had an effect to decrease the overgenerality seen in one cue conditions. The interactions between depression level and cue number, and cue type and cue number on the overgeneral ABM recalls further indicate that the subjects took the benefit of two cues priming with a decrease on overgeneral recall. This benefit of two cues is also seen on the reaction times of specific ABM recalls. Moreover, the subjects reported that they utilized the cues more consecutively than simultaneously and they reported to utilize the first cues more than the second cue when the paired cues were emotional. However, the preference for sequence was almost equal for the neutral-neutral pairs. Supporting the hypotheses of the study, the results suggested that multiple cues in the AMT had an effect to increase the specificity level of the ABMs recalled in the depressed subjects, which was not seen in one-cue conditions. Findings were discussed on the basis of the literature and some proposals were given on the overgenerality of the ABMs by emphasizing the encoding processes.