Roman urban space framed by colonnades: Mediating between myth, Memory and history in Ephesus
Kolonadlı Roma kent mekanları: Efes'te mit, Bellek ve tarih üçgeninde bir değerlendirme
  1. Tez No: 217969
  2. Yazar: PELİN YONCACI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SUNA GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Mimarlık, Sanat Tarihi, Archeology, Architecture, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel armatür, Efes, Kentsel/sosyal mekan, sokak deneyimi, ızgara, görsellik, ritim, Urban armature, Ephesus, urban/social space, street experience, grid, visuality, rhythm
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu tez, Efes antik kentinin morfolojik yapısının Artemis Tapınağı gözönüne alınarak incelendiği çok katmanlı bir analizi ve yine bu kentin sokaklarında gerçekleştirilen araştırmaya dayalı bir yürüyüşü konu almaktadır. Çalışma boyunca kentsel armatür kavramı sorgulanmıştır. Bu bağlamda, kolonadlı caddeler ve onların fiziki ve toplumsal etkileri üzerinde durulmuştur. Bu çalışma, Efes'i iki alt başlıkta inceler; öncelikle, topografyadan gelen koşullar ve kentin konumundan doğan kutsal değerler ışığında kentin fiziki formu; ve daha sonra da kent sokaklarında M.S. ikinci yüzyılda yapıldığı varsayılan bir yolculuk tasvir edilir. Bu yürüyüş esnasında önemli olan, çevrenin kolektif anlamdaki semantik değeridir, zira yapılı çevrede yeralan işaretlerin ve sembollerin manaları düşünülmeden böyle bir deneyimin anlamı kavranamayacaktır. Bu doğrultuda, toplumu ve kent mekanını olgu-bilimsel olarak bağlayan bu yolculuk, limanda başlayıp, Efes'in reddedilemez sembolü ve Küçük Asya'nın en çok saygı duyulan kutsal yerlerinden biri olan Artemis Tapınağında son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
A multi-layered analysis on the morphological development of Ephesus in relation to the Temple of Artemis and an investigative wandering through the streets of this city in the era of Roman Empire highlights this thesis characterized by a consistent search for the significance of the notion of ?urban armature.? From the standpoint of those who lived at that time, special attention is directed toward the colonnaded avenues as well as to their formal and social impacts within the city fabric. Both a reason for and a fruit of cities, these avenues with their distinctive elements contributed to the city identity by producing a unique image since they were monumental both in scale and in spirit. The thesis re-reads Ephesus within two main parts; first the urban form in relation to the topographical provision and sacred landscape provided by the site itself; and then from the ground level through a walking trip of the city as it appeared in the second century A.D. Crucial to this visual experience is the semantic quality of the environment at a collective level since the meaning of the experience would be useless without considering the meaning of signs and symbols within the environment. Thus, bounding ancient society and space at the phenomenological level, the small trip starts at the harbor and concludes at the Temple of Artemis, the irrefutable symbol of Ephesus and the most venerated shrine in Asia Minor.