Imagination, metaphor and mythopoeia in the poetry of three major English romantic poets
Önemli üç İngiliz romantik şairin şiirlerinde imgelem, metafor ve mit yaratımı
  1. Tez No: 217974
  2. Yazar: FIRAT KARADAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MARGARET SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Felsefe, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Philosophy, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik poetika, metafor, mit, imgelem, algılama, Romantic poetics, metaphor, myth, imagination, perception
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu tez William Wordsworth, Percy Bysshe Shelley ve John Keats'in siirlerinde metafor, mit ve imgelemsel özelliklerini incelemektedir. Tez, söz konusu sairlerin siirlerinde mit ve metaforu imgelemin ve algılama sürecinin birbirini tamamlayan etmenleri olarak ele almakta ve yaratımlarında öznenin islevsel rolüne isaret etmektedir. Çalısma, Kantçı, Romantik ve modern Neo-Kantçı imgelem, metafor ve mit düsüncelerine dayanarak imgelemin özünde metafor ve mitoloji üreten bir yeti oldugunu çünkü bir öznenin imgelemi için algılama eyleminin dogadaki nesneleri biçimlendirme ve farklılıklar arasında benzerlik görme eylemi oldugunu, bunun da temelde metafor ve mit yaratımı anlamına geldigini söylemektedir. Bu biçimlendirme eylemi esnasında, söz konusu sairlerin siirlerindeki konusucu özneler imgelemleriyle dogadaki nesnelere tinsel, canlılara özgü veya ilahi özellikler yükleyerek onları mitolojinin dogaüstü ve yabancı dünyasına dönüstürürler. Bu tez, söz konusu siirlerde metafor ve miti baslıca iki baglamda incelemektedir: birinci baglamda, metafor ve miti imgelem ve algılama sürecinin özünde varolan nitelikler olarak ele almakta ve imgelem ile doga arasındaki etkilesimin antik çagdan, Romantik döneme ve günümüze kadar mitolojinin kaynagı oldugunu savunmaktadır. İkinci baglamda ise mitolojinin siirsel imgelem tarafından sürekli yeniden yaratılan bir sey oldugunu göstermek için Romantik mitografi ele alınmıs ve eski mitlerin nasıl yeniden yaratıldıgı gösterilmistir. Her iki baglamda siirsel imgelem mit ve metafor yaratımı yoluyla yeniden kuran ve dogayı mitolojinin yabancı dünyasına dönüstüren biçimlendirici bir güç olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies metaphor, myth and their imaginative aspects in the poetry of William Wordsworth, Percy Bysshe Shelley and John Keats. The thesis argues that a comprehensive understanding of metaphor and myth cannot be done in the works of these poets without seeing them as faces of the same coin, and taking into consideration the role of the creating subject and its imagination in their production. Relying on Kantian, Romantic, and modern Neo-Kantian ideas of imagination, metaphor and myth, the study tries to indicate that imagination is an inherently metaphorizing and mythologizing faculty because the act of perception is an act of giving form to natural phenomena and seeing similitude in dissimilitude, which are basically metaphorical and mythological acts. In its form-giving activity the imagination of the speaking subjects of the poems studied in this thesis sees objects of nature as spiritual, animate or divine beings and thus transforms them into the alien territory of myth. This thesis analyzes myth and metaphor mainly in two regards: first, myth and metaphor are handled as inborn aspects of imagination and perception, and the interaction between nature and imagination are presented as the origin of all mythology; second, to show how myth is something that is re-created time and again by poetic imagination, Romantic mythography and re-creation of precursor mythologies are analyzed. In both regards, poetic imagination appears as a formative power that constructs, defamiliarizes and re-creates via mythologization and metaphorization.