Health promoting behaviors and exercise stages of change levels of students at transition to university
Üniversiteye geçişte öğrencilerin sağlığı güçlendirici davranışları ve egzersiz davranışı değişim basamak düzeyleri
  1. Tez No: 217988
  2. Yazar: ZEYNEP EBEM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA LEVENT İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlığı güçlendirici davranışlar, fiziksel aktivite düzeyleri, egzersiz davranışının değişim basamakları, üniversiteye geçiş yapan öğrenciler, üniversite öğrencileri, Health promoting behaviors, physical activity level, exercise stages of change, students in transition to university, university students
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amaçları üniversiteye yeni giren öğrencilerin (a) sağlığı güçlendirici davranış düzeylerini, (b) fiziksel aktiviteye katılım düzeylerini, (c) egzersiz davranışının değişim basamaklarını ve (d) tercih ettikleri spor aktivitelerini cinsiyet ve yaşadıkları yere göre incelemektir. Çalışmaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İngilizce Hazırlık okulundan 438 öğrenci katılmıştır. Verilerin toplanması için Sağlıklı Yaşam Ölçeği, Uluslararası Fiziksel Aktivite, Egzersiz Davranışının Değişim Basamakları ve Fiziksel Aktivite Tercihleri anketleri kullanılmıştır. Veri analizinde tanımlayıcı istatistik, Mann Whitney U, Pearson ki-kare ve MANOVA testleri kullanılmıştır. Sağlıklı Yaşam Ölçeğine göre, kız öğrencilerin egzersiz davranışı dışında, sağlığı güçlendirici davranışlarının erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu görülmüştür (p < .05). Erkek ve kız öğrencilerin beslenme ve stresle başa cıkabilme davranışları aynı seviyede bulunmuştur. Evde kalan öğrencilerin beslenme davranış puanlarının ve yurtta kalan öğrencilerin de stresle başa çıkabilme davranış puanlarının yüksek olduğu görülmüştür (p < .05). Fiziksel aktivite düzeyi ile ilgili bulgulara göre erkek öğrencilerin kızlara göre daha aktif oldukları bulunmuştur. Yurtta kalan öğrencilerin evde kalanlara göre daha yüksek fiziksel aktivite düzeyine sahip oldukları tespit edilmiştir. Egzersiz Davranışının Değişim Basamakları anketinin sonuçlarına göre cinsiyet ve yaşadıkları yere göre öğrenciler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > .05). Bütün katılımcıların verileri ele alındığında, %9,2'sinin eğilim öncesi, %39,3'ünün eğilim, %27,8'inin hazırlık, %14,5'inin hareket ve %9,2'sinin devamlılık basamaklarında olduğu görülmüştür. Yüzme, yürüme ve masa tenisinin ençok tercih edilen üç fiziksel aktivite olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, kız öğrencilerin egzersiz davranışı dışındaki sağlığı güçlendirici davranışlarının erkek öğrencilerden daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Kız öğrenciler ve yerleşke dışında kalan öğrencilerin daha çok risk altında olduğu görülmüştür. ODTÜ öğrencilerinin yaklaşık olarak %80'inin fiziksel aktivite düzeyi sağlıklı yaşam için gerekli olan düzeyin altındadır. Bu çalışmanın bulguları sonucunda üniversitedeki fiziksel aktivite ile ilgili imkânların, ders dışı etkinliklerin ve derslerin öğrencilerin sağlığı güçlendirici davaranışlarını desteklemek için yeniden gözden geçirilerek gerekli düzenlemelerin yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study were to examine (a) health promoting behaviors, (b) physical activity levels, (c) exercise stages of change levels, and (d) exercise preferences of students who had just entered the university by gender and residence. Participants were 438 students from Middle East Technical University (METU) English Preparatory school. Adolescent Health Promotion Scale (AHPS), International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), Physical Activity Stages of Change Questionnaire (PASCQ), and Physical Activity Preferences Check-list were used for the data collection. Descriptive statistics, nonparametric statistical methods (Mann Whitney U test, Pearson chi-square test), and a one-way MANOVA were used for the data analysis. According to AHPS results, female students? health promoting behaviors were better than those of male students except exercise behavior. Students living at home had higher scores on nutrition behavior and students living in dormitory had higher scores on stress management behavior (p < .05). According to the IPAQ results, male students were more physically active than female counterparts. Students who were living in dormitory had higher physical activity levels than students living at home (p < .05). PASCQ findings indicated no significant differences on the exercise stages of change levels by gender and residence (p > .05). In general, students were at pre-contemplation 9.2%, contemplation 39.3%, preparation 27.8%, action 14.5%, and maintenance 9.2% stages. Swimming, walking, and table tennis were the three most frequently preferred physical activities. In conclusion, female students had better health promoting behaviors than those of male students except exercise behavior. Female students and students living at home were more at risk of inactivity. Approximately 80% of the METU English Preparatory school students? physical activity levels were not satisfactory for a healthy life. University physical activity facilities, extracurricular programs and the courses should be reconsidered to support the health promoting behaviors of these students.